Najnovije vesti

SAUDIJSKI KRALJ PRETI RATOM ZBOG RUSKIH RAKETA, PISAO MAKRONU: Ako Katar instalira ruski S-400, spremni smo na sve!
Foto: EPA/Saudi Press Agency, Profimedia

sve zategnutije

SAUDIJSKI KRALJ PRETI RATOM ZBOG RUSKIH RAKETA, PISAO MAKRONU: Ako Katar instalira ruski S-400, spremni smo na sve!

Planeta

Saudijski kralj Salman zapretio je vojnom akcijom Kataru ukoliko ta zemlja instalira ruski vazdušni odbrambeni sistem, a pomoć u očuvanju mira u regionu zatražio je od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Katar i Rusija su potpisali sporazum o vojnoj i tehničkoj saradnji prošle godine, a katarski ambasador u Moskvi je u januaru rekao da je njegova zemlja u pregovorima o kupovini ruskih sistema raketne vazdušne odbrane S-400, podseća Rojters.

foto: Profimedia

Francuski "Mond" danas navodi da je saudijski kralj napisao pismo francuskom predsedniku Makronu, u kojem izražava duboku zabrinutost zbog pregovora između Dohe i Moskve, kao i mogućnosti da Katar rasporedi rakete.

"Kraljevina bi bila spremna da preduzme sve potrebne mere kako bi eliminisala ovaj sistem odbrane, uključujući vojnu akciju", stoji u Salmanovom pismu Makronu, piše pariski dnevnik, napominjući da je pismo poslato nedavno.

Salman je od Makrona zatražio pomoć kako bi se sprečila prodaja raketa i očuvao mir u regionu, dodaje "Mond".

Inače, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati su prošle godine presekli diplomatske i ekonomske veze s Katarom, optuživši Dohu da podržava terorizam, dok Doha to poriče.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/Saudi Press Agency, Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...