POČEO UDAR SABLJE: 18.000 NATO vojnika pred granicama Rusije! (VIDEO)
Foto: EPA

VOJNE VEŽBE

POČEO UDAR SABLJE: 18.000 NATO vojnika pred granicama Rusije! (VIDEO)

Planeta -

VARŠAVA - U Poljskoj i baltičkim zemljama danas počinju vojne vežbe na istočnom krilu NATO, u kojima učestvuje oko 18.000 vojnika iz 19 zemalja.

SAD komanduju multinacionalnim NATO bataljonom u Poljskoj, dok su Kanada, Velika Britanija i Nemačka na čelu sličnih bataljona raspoređenih u susednim baltičkim zemljama, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, gde se održavaju ovi manevri.

NATO je saopštio da ovako veliki broj vojnika, jedan od najvećih u Evropi za američke snage od kraja Hladnog rata, ima za cilj da ohrabri evropske zemlje saveznice Vašingtona na istoku, zabrinute zbog čestih ruskih manevara blizu njihovih granica i zbog ukrajinskog sukoba.

Godišnja vojna vežba nazvana "Udar sablje" (Saber strike), koja se organizuje osmi put, održava se od 3. do 15. juna.

foto: Reuters

Manevri se odvijaju u trenutku kad je Poljska nagovestila da razmatra predlog da bude domaćin stalnom kontingentu američkih trupa, kao što su to uradile Nemačka i Itaija od drugog svetskog rata, i da je spremna da dva dve milijarde dolara za to. Ta najava je odmah izazvala reakciju Moskve koja je ocenila da takvo raspoređivanje ni u kom slučaju ne doprinosi bezbednosti i stabilnosti na kontinetu.

SAD su pojačale svoje prisustvo na istočnom krilu NATO od kada se Krim prisajedinio Rusiji 2014. godine. Američka vojska je u maju 2017. godine uspostavila novi komandni štab u Poljskoj, odakle upravlja nad 6.000 vojnika raspoređenih u okviru operacija NATO i SAD u regionu. Radi učvršćivanja svojih vojnih veza s Vašingtonom, Poljska je u martu potpisala ugovor za kupovinu američkog antiraketnog sistema Patriot za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi evra).

foto: EPA

Rusija je osudila planove za raspoređivanje tog sistema u Poljskoj i Rumuniji navodeći da se time krši stari ugovor iz 1987. godine.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) PROCUREO SNIMAK NAJNOVIJEG RUSKOG LOVCA: Ovo je moćni suhoj pete generacije Su-57!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track