BURNO NA SASTANKU G7, VIŠE LIČILO NA G6 PLUS 1: 6 zemalja članica pozvalo SAD da odustanu od novih carina!
Foto: Reuters / Ben Nelms

zabrinuti i razočarani

BURNO NA SASTANKU G7, VIŠE LIČILO NA G6 PLUS 1: 6 zemalja članica pozvalo SAD da odustanu od novih carina!

Planeta -

Ministri finansija šest članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) pozvali su SAD da odustanu od uvođenja carina na čelik i aluminijum, za koje su upozorili da će ugroziti slobodnu trgovinu i naštetiti globalnoj ekonomiji.

Na sinoć okončanom trodnevnom sastanku ministara finansija članica G7 došlo je do razmimoilaženja SAD i njihovih najbližih saveznika, zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma i iz EU, Kanade i Meksika.

Kanadski ministar finansija Bil Morno predstavio je zaključak sa sastanka i rekao da šest članica G7 - Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan, želi da Tramp čuje njihovu poruku "zabrinutosti i razočaranja" zbog uvođenja američkih taksi.

foto: Reuters / Ben Nelms

Na sastanku u kanadskom gradiću-odmaralištu Visleru, ministri tih šest zemalja apelovali su na prisutnog američkog ministra finansija Stivena Mnučina da Trampu prenese poruku o neophodnosti ukidanja taksi pre samita lidera zemalja G7 sledeće nedelje u Kanadi, kako bi bile izbegnute dublje podele među članicama G7.

Ministri finansija G7 navode u zaključku sa sastanka da je "međunarodna zajednica suočena sa značajnim ekonomskim i bezbednosnim izazovima, na koje će najbolje biti odgovoreno ujedinjenim frontom zemalja G7".

Francuski ministar finansija i ekonomije Bruno Le Mer rekao je da je sastanak bio "napet".

"Rekao bih da je to mnogo više bio (sastanak) G6 plus jedan nego G7", rekao je Le Mer i ocenio da su nove američke takse neopravdane.

foto: Reuters / Ben Nelms

Mnučin se nije složio sa njim.

"Mislim da je bio komentar da je ovo G6 plus jedan. Nije. Mi verujemo u G7, to je važna grupa. Siguran sam da se predsednik Tramp raduje dolasku u Kanadu i sastanku s liderima drugih zemalja (G7), uz toliko mnogo važnih pitanja širom sveta".

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Ben Nelms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track