IZRAEL APELUJE NA PALESTINCE DA NE PRILAZE GRANICI: Ne dozvolite da vas Hamas izmanipuliše
Foto: AP

upozorenje

IZRAEL APELUJE NA PALESTINCE DA NE PRILAZE GRANICI: Ne dozvolite da vas Hamas izmanipuliše

Planeta -

Izraelska vojska danas je bacala letke širom pojasa Gaze, apelujući na stanovnike da ne dozvole da ih "Hamas pretvori u sredstva koja služe uskim interesima" te islamske ekstremističke organizacije tokom sutrašnjih protesta duž granice s Izraelom.

Očekuje se da će protesti biti masovni i da može biti krvoprolića jer je ove nedelje godišnjica Šestodnevnog rata 1967. u kome je Izrael osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnom Jerusalimom.

Palestinci su upozoreni da ne prilaze granici, da ne pokušavaju da je pređu ili oštete i izvedu terorističke napade na izraelske civile ili pripadnike bezbednosnih snaga za vreme protesta koji će se održati pod motom "Marš miliona na Jerusalim" posle protesta nazvanih "Marš povratka" koji su počeli 30. marta.

Oko 120 Palestinaca je poginulo od izraelske vatre u tim demonstracijama, a na hiljade ih je ranjeno.

Palestinska strana tvrdi da se protestuje mirno, a Izrael tvrdi da su ubijeni bili umešani u terorističke aktivnosti, uključujući pokušaje da probiju ili oštete graničnu ogradu, ili su puštali zmajeve sa zapaljivim materijalom kojim su palili useve u Izraelu.

Izraelska vojska neće tolerisati pokušaje da se ošteti bezbednosna infrastruktura i povrede građani Izraela, upozorio je vojni portparol.

"Mudra osoba je osoba koja uzima u obzir posledice svojih akcija i odlučuje se za čin u kome korist pravazilazi štetu", navedeno je u letku u kome se dodaje:

"Ako smatrate da se to odnosi na približavanje ogradi ili prelazak ograde doći ćete do zaključka da to ne vredi i zato je štetno. Zbog toga se za vaše dobro savetuje da ne učestvujete u nasilnim protestima kraj ograde i da je ne prelazite".

Uz to je navedeno da šiitski Iran stoji iza ciljeva da se podstakne nasilje u regionu zbog verskih i sektaških interesa te zemlje.

Hamas je apelovao na stanovnike da učestvuju u demonstracijama protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze.

Izrael je na udaru oštrih međunarodnih kritika što koristi bojevu municiju protiv nenaoružanih demonstranata.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja