SARADNJA RUSIJE I KINE: Putin kod Sija poveo kralja aliminijuma Deripasku
Foto: Reuters

samit u pekingu

SARADNJA RUSIJE I KINE: Putin kod Sija poveo kralja aliminijuma Deripasku

Planeta -

PEKING - Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas s predsednikom Kine Sijem Đinpingom u Pekingu, na početku državne posete uoči samita Šangajske organizacije za saradnju.

Navodi se da je Putinu priređen zvanični državnički doček u Velikoj sali naroda u centru Pekinga, nakon čega se sastao sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom, pre početka zvaničnih razgovora sa Sijem.

Putin je kazao Liju da su trgovinske i privredne veze Rusije i Kine "dostigle dobar tempo".

"Tražimo nove sfere saradnje", poručio je Putin premijeru Kine.

Li je naveo da se očekuje da bilateralna trgovina dve zemlje ove godine dostigne 100 milijardi dolara i izrazio spremnost za proširenje saradnje i u tradicionalnim i u novim sferama, uključujući nuklearnu energiju.

Rusija i Kina odgovorile SU na američku strategiju nacionalne bezbednosti, u kojoj se te dve države označavaju kao glavni protivnici SAD, zalažući se za dalju proširenje ekonomske, političke i vojne saradnje. Rusija i Kina takođe nastoje da ojačaju đangajsku organizaciju za saradnju, regionalnu organizaciju koja pored njih okuplja još šest azijskih zemalja, a koja će ovog vikenda održato samit u Kini.

Rojters navodi, pozivajući se na dokumenta Kremlja, da se u Putinovoj delegaciji nalazi i ruski tajkun iz sektora aluminijuma Oleg Deripaska. Ministarstvo finansija SAD u aprilu ove godine uvelo je sankcije protiv Deripaske i njegovih kompanija, uključujući "Rusal", zbog "malignih aktivnosti" Rusije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

INSTRUKTOR URLA NA PUTINA I NE PRESTAJE: Sve vreme GRMI na predsednika! VOZI KO RUS, DAJ GAS, DAJ GAS... (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track