NEMAČKI MINISTAR ZOVE NA JEDINSTVO EU: Imamo ozbiljnu situaciju sa SAD! Ako je Amerika na prvom mestu, uzvratićemo!
Foto: EPA

OZBILJNO UPOZORENJE

NEMAČKI MINISTAR ZOVE NA JEDINSTVO EU: Imamo ozbiljnu situaciju sa SAD! Ako je Amerika na prvom mestu, uzvratićemo!

Planeta -

BERLIN - Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer pozvao je danas Evropu da ostane jedinstvena u svetlu rastućih trgovinskih tenzija sa SAD, navodeći da još uvek nije izvesno kako će se završiti samit Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, koji počinje danas u kanadskoj pokrajini Kvebeku.

"Imamo ozbiljnu situaciju, i to ne od sinoć ili od jutros već u proteklih nekoliko nedelja", izjavio je Altmajer za nemačku televiziju ZDF.

Altmajer je podvukao značaj evropskog jedinstva kada je reč o slobodnoj trgovini i ekonomskim interesima, naročito zbog nastavka debate u SAD o kaznenim sankcijama koje je američki predsednik Donald Tramp uveo saveznicima iz G7, kao što su Kanada, Japan i Evropska unija.

"Ako je Amerika na prvom mestu, uzvratićemo", rekao je on.

Lideri zemalja G7, koji se danas okupljaju u Kanadi, podeljeniji su nego ikada pre u 42-godišnjoj istoriji te grupacije, u uslovima kada Trampova politika "Amerika na prvom mestu" nosi rizik od izazivanja globalnog trgovinskog. Tramp je već uveo visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma i zapretio je da će iste carine uvesti za automobile.

foto: AP

"Evropski lideri, međutim, ostaju posvećeni nastavku dijaloga sa Vašingtonom, ako su obe strane spremne da naprave ustupke", izjavio je Altmajer.

Izvršni direktor nemačkog industrijskog konglomerata "Simensa", Džo Keser, upozorio je takođe na rizik od produbljivanja transatlanskog trgovinskog spora, poručujući da "eskalacija nikada nije bila dobar odgovor".

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas je izjavio da SAD ostaju najbliži partner Nemačke van Evrope, ali da postoje značajne razlike koje ne smeju biti ignorisane, zbog čega Evropa mora pronaći nova partnerstva.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track