TRAMP SVRAĆA U GRČKU: Iz Kanade za Singapur ali preko ostrva na kom Srbi obožavaju da letuju!
Foto: Reuters / Joshua Roberts

BURNA NEDELJA

TRAMP SVRAĆA U GRČKU: Iz Kanade za Singapur ali preko ostrva na kom Srbi obožavaju da letuju!

Planeta -

Avion predsednika SAD predsednika Donalda Trampa sleteće tokom vikenda u Grčku na proputovanju ka Singapuru gde bi u utorak, 12. juna, Tramp trebalo da se sastane s liderom Severne Koreje, Kimom Džongom-unom.

U pomorsko-vazduhoplovnoj bazi Grčke i NATO, Sudi, na severozapadu Krita, "u toku su grozničave pripreme za sletanje predsedničkog aviona koji će se tu snabdeti gorivom".

Detalji dolaska aviona su naravno oskudni, piše list i dodaje da plan može i da se promeni iz bezbednosnih razloga, što je vrlo često u takvim prilikama.

Nije čak poznato, piše "Katimerini", ni da li će Tramp pozdraviti američke vojnike u Sudi, ili će avion "samo uzeti gorivo i nastaviti put, bez otvaranja vrata".

Danas i tokom vikenda snage u Sudi su "u najvišem stepenu pripravnosti, tako da mogu čak i da omoguće produženi boravak američkog predsednika u bazi".

Vazduhoplovno-pomorska baza Suda je veoma važna za snage SAD i NATO, radi snabdevanja i održavanja opreme i podrške osoblju, zaključuje list i dodaje da "stalno raste uloga i važnost Sude u vojnim operacijama u istočnom Sredozemlju".

Po broju stacioniranih vojnih brodova Suda je druga po veličini baza Ratne mornarice Grčke, i najveća baza SAD i NATO u istočnom delu Sredozemnog mora.

To je i jedina duboka luka na jugu Evrope i na Sredozemnom moru koja može da primi i održava i podmornice i najveće nosače aviona na svetu - "super-nosače". U istom delu sveta postoji svega još jedna slična baza, u Dubaiju, u Zalivu.

Suda je prirodno zaštićena luka, a koristi se kao vojna od otomanskog doba, 1872. godine. Tokom Drugog svetskog rata tu luku su koristile savezničke snage, te su je fašističke, italijanske snage napale i teško oštetile. Posle rata Grčka je stupila u NATO, te od tada zajednički koriste Sudu, ali pod grčkom komandom.

Pomorska baza na 500 hektara ima suvi dok za popravku brodova, radionice, skladišta goriva i municije, regionalni telekomunikacioni centar, razne komandne i štapske jedinice.

Pomorskoj bazi je priključen deo nekadašnjeg zasebnog vojnog aerodroma, u neposrednom susedstvu, koji je od 1954. do 1994. godine za tehničku podršku koristilo Ratno vazduhoplovstvo SAD, a uz njega i NATO.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track