KRVAVI PROTESTI BRITANSKIH DESNIČARA ZBOG TOMIJA ROBINSONA:  Novinar uhapšen jer je raskrinkavao pedofile! Sada hiljade traže njegovo oslobađanje! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

oštro

KRVAVI PROTESTI BRITANSKIH DESNIČARA ZBOG TOMIJA ROBINSONA: Novinar uhapšen jer je raskrinkavao pedofile! Sada hiljade traže njegovo oslobađanje! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Hiljade pristalica desničarskog novinara Tomija Robinsona sukobilo se danas popodne sa policijom tokom protesta kojim su zahtevali da se lider desničarske Engleske odbrambene lige (EDL) oslobodi.

Pristalice se okupile u velikom broju u glavnom gradu Velike Britanije, skandirajući "Oslobodite Tomija Robinsona" samo nekoliko kilometera udaljeni od mesta gde se kraljevska porodica okupila kako bi obeležila rođendan kraljice Elizabete.

Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsona
Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsonafoto: AP

Snimak postavljen na društvenim medijima pokazuje da je policija znatno brojnija od demonstranata, koji su bacali rakete i dimne bombe na organe reda.

Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsona
Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsonafoto: EPA

Putevi oko Trafalgar skvera su bili blokirani, a veliki broj snaga za suzbijanje nereda je primećen oko Bakingemske palate.

Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsona
Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsonafoto: EPA

Protest je najnoviji pokušaj da se bivši lider EDL oslobodi iz zatvora.

Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsona
Protesti zbog hapšenja Tomija Robinsonafoto: Reuters

Robinson je bio zatvoren 13 meseci nakon što je koristio društvene medije da emituju detalje o suđenju što podleže krivičnom mgonjenju. On se izjasnio krivim za nepoštovanje suda i kršenje uslovne kazne koja mu je uručen prošlog maja za slično krivično delo.

Robinson je uhapšen jer je snimao muškarce optužene da su bili deo bande koja je silovala decu.

Velika Britanija je bila u šoku kada su se u javnosti pojavile vesti o masovnim i organizovanim silovanjima dece, uglavnom devojčica, koje su počinile bande čiji su članovi muslimani, prenose Novosti. Suđenje za 29 optuženih je u toku, a uhapšeni novinar je izveštavao o tome ispred suda.

Kurir.rs/Metro.co.uk

Foto: EPA, Reuters,AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track