KIM IDE U RUSIJU, ALI NE ZBOG SASTANKA S PUTINOM: Posle susreta s Trampom, pred liderom Severne Koreje novi izazov!
Foto: AP

VEĆ U SEPTEMBRU

KIM IDE U RUSIJU, ALI NE ZBOG SASTANKA S PUTINOM: Posle susreta s Trampom, pred liderom Severne Koreje novi izazov!

Planeta -

Japanske vlasti pripremaju sastanak između premijera Šinza Abea i lidera Severne Koreje Kim Džong-una, pišu japanski mediji, a kao moguće mesto susreta navodi se ekonomski forum u Vladivostoku u septembru ove godine.

Nekoliko japanskih medija prenelo je da je Kim izrazio spremnost da se sastane s Abeom, dok je japanski premijer takođe rekao da želi direktni sastanak s liderom Severne Koreje o otetim Japancima. "Ukoliko bude bilo teško da se organizuje sastanak u Pjongjangu u avgustu, Abe bi mogao da se sastane s Kimom u septembru na ekonomskom forumu u Vladivostoku", navodi se u medijima.

Portparol japanske vlade Hošihide Suga odbio je da potvrdi tu informacije navodeći da ništa još nije odlučeno.

Japan očekuje od sastanka Abea i Kima napredak u rešavanju problema japanskih građana koji se nalaze u severnokorejskim zatvorima.

Japan tvrdi da je Severna Koreje otela najmanje 17 japanskih građana sedamdesetih i osamdesetih godina da bi obučila svoje špijune o japanskoj kulturi i jeziku.

Podsetimo, ove sedmice severnokorejski lider sastao se u Sungapuru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, što su svi svetski mediji i stručnjaci okarakterisali kao istrojski susret.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track