KOBNA SUDBINA SOVJETSKIH VUNDERKINDA: Bili su genijalni, ali su svi ZAVRŠILI TRAGIČNO! (VIDEO)
Foto: Printscreen

tuga

KOBNA SUDBINA SOVJETSKIH VUNDERKINDA: Bili su genijalni, ali su svi ZAVRŠILI TRAGIČNO! (VIDEO)

Planeta -

Ovi mladi genijalci su skupo platili svoj talenat. Mogli su da stvaraju remek-dela i zapanje ceo svet, ali nisu mogli da prevaziđu zdravstvene i intelektualne probleme koji su ih na kraju koštali života.

Nika Turbina

Nika Turbina, devojka sa Krima, svojevremeno je hvaljena kao nova Ana Ahmatova – jedna od najpoznatijih ruskih pesnikinja. Sudbina je, međutim, prema njoj bila surova.

Nika je sa četiri godine počela da piše i čita stihove svojim roditeljima. To nije bila lirika koju obično pišu deca, nego ozbiljna poezija odraslog pesnika.

Javnost je primetila Turbinu, a zatim je usledio čitav niz priznanja i nagrada. Imala je devet godina kada je u Moskvi objavljena njena prva zbirka stihova pod naslovom „Nesređene beleške“ (na ruskom „Černovik“).

Knjiga je prevedena na 12 jezika, a u Veneciji je dobila „Zlatnog lava“ za poeziju, piše Russia Beyond. Malo je onih koji su znali da je Nika od detinjstva imala bronhijalnu astmu i zbog toga stalnu nesanicu i depresiju. Za sebe je govorila da je „noćna ptica“.

foto: printscreen facebook

- Samo noću osećam da sam zaštićena od ovoga sveta, od ove buke, gomile i problema - govorila je Nika.

Prošle su godine, Nika je odrasla i sve manje se interesovala za ljubitelje njene poezije. Pokušavala je da nađe svoje mesto u životu, udala se i studirala filmsku umetnost. Ništa od toga joj nije pomoglo – poslednje godine života je provela kao zavisnik od narkotika i alkohola.

foto: printscreen facebook

Imala je 27 godina kada je 11. maja 2002. godine pala sa petog sprata. Još uvek nije jasno da li je to bilo samoubistvo ili nesrećni slučaj.

Nađa Ruševa

Prve svoje crteže Nađa Ruševa je napravila kada joj je otac čitao bajke. Nije išla u školu slikanja, ali su stručnjaci bili impresionirani njenom tehnikom i osećajem za stil.

Imala je 12 godina kada je organizovana prva izložba njenih slika, a zatim je usledilo 15 samostalnih izložbi u raznim zemljama sveta

foto: Printscreen Wikipedia

Njene slike su jednostavne, ali pune života, energije i dinamike.

Nadahnuta romanom „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova, Nađa je stvorila čitavu seriju ilustracija uz ovaj roman.

Kasnije ih je Jelena Bulgakova, supruga pokojnog ruskog pisca, opisala kao nešto najbolje što je ikada videla.

Nađa je želela da postane karikaturista, ali joj se ta želja nije ostvarila.

Iznenada je umrla u 17. godini od izliva krvi u mozak do koga je došlo usled urođenog defekta arterija u mozgu. Nije stigla ni školu da završi.

Pavel Konopljov

Pavel Konopljov je bio sovjetski vunderkid tokom 1980-ih. Kao trogodišnje dete rešavao je složene matematičke zadatke, sa pet godina je svirao klavir, a već u osmoj godini je bio dobar fizičar.

I pored svega toga ponašao se kao obično dete i pisao pisma Deda Mrazu.

Odlučio je da se posveti matematici i upisao Moskovski državni univerzitet kada mu je bilo samo 15 godina.

foto: printscreen liveinternet.ru

Među prvima je pisao programe za prve ruske računare.

Međutim, sve postignute uspehe poništilo je teško psihičko rastrojstvo koje je primoralo Pavla da se obrati lekarima. Nažalost, svoje poslednje dane je proveo u psihijatrijskoj klinici gde je i umro u svojoj 29. godini od tromba u plućnoj arteriji.

Saša Putrja

Saša Putrja je u svojoj 11. godini već imala 2.000 slika. Otac joj je bio slikar, pa je i ona krenula njegovim stopama. Slikala je ljude koje je sretala, izmišljene likove o kojima je nešto čitala i životinje u ljudskom odelu. Čak je naslikala i ikonu Presvete Bogorodice, piše Russia Beyond.

Kada je 1986. godine odgledala indijski film „Disko plesač“ („Disco Dancer“) Saša se zaljubila u Indiju. Naslikala je portret Indire Gandi, i muškarca i žene u indijskom odelu.

Naslikala je i sebe kao Induskinju. Svuda je sa sobom nosila portret indijskog filmskog glumca Mituna Čakrabortija.

foto: printscreen YT

Nažalost, već u petoj godini se otkrilo da Saša boluje od leukemije. Posle toga je uspela još šest godina da živi i radi, sve do smrti 1989. godine.

I pored kratkog života umetničko nasleđe Saše Putrje nije zaboravljeno.

Od 1989. do 2005. godine organizovano je 112 izložbi njenih radova. Slike su joj objavljene u Austriji, a u Poltavi (Ukrajina) danas se nalazi dečija galerija slika „Saša Putrja“.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track