ANKETA STRAVE ZA TEREZU MEJ: Ako su ovi rezultati tačni UJEDINJENO KRALJEVSTVO NE POSTOJI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

ujedinjenje irske

ANKETA STRAVE ZA TEREZU MEJ: Ako su ovi rezultati tačni UJEDINJENO KRALJEVSTVO NE POSTOJI! (VIDEO)

Planeta -

Nova anketa Lorda Aškrofta pokazala je rastuću podršku jedinstvenoj Irskoj, a mnogi kao razlog za to Bregzit.

Prema uslovima Sporazuma, referendum o ujedinjenju Irske bi mogao da se održi ako bi se činilo da će većina građana Severne Irske i Republike Irske podržati ideju o ujedinjenju.

Podrška za ponovno ujedinjenje je rasla od Bregzita, u kome su stanovnici Severne Irske glasali sa 57 osto za ostanak u EU.

Ironično, ultra desničarski DUP, partija koja se zalaže za ujedinjenje jedina je vodila kampanju protiv ostanka u EU, a čini se da je to doprinelo novoj noćnoj mori: ponovnom ujedinjenju Irske.

Nova anketa Anketa lorda Aškrota otkrila je da će 44 odsto stanovnika severno-irskih zemalja glasati za napuštanje Velike Britanije i ujedinjenje sa Republici Irskoj ako se referendum održi sutra.

Četrdeset devet procenata ispitanika reklo je da će glasati za ostanak u Velikoj Britaniji, a sedam odsto izjavilo je da ne znaju kako će glasati.

Anketa je takođe proverila mišljenje birača u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, koji su izjavili da je odlazak iz EU važniji od ostanka Severne Irske u Ujedinjenom kraljevstu.

Međutim, uprkos sve većoj podršci irskom ujedinjenju u Severnoj Irskoj, birači u Republici Irskoj izgledaju pomalo nenaviknuti na tu ideju.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track