Najnovije vesti

TRAMP POPUSTIO I POTPISAO NOVU UREDBU: Porodice ilegalnih imigranata se neće razdvajati, ali se čeka konačna odluka Kongresa
Foto: Reuters

NASTAVLJA SE POLITIKA NULTE TOLERANCIJE

TRAMP POPUSTIO I POTPISAO NOVU UREDBU: Porodice ilegalnih imigranata se neće razdvajati, ali se čeka konačna odluka Kongresa

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je danas izvršnu uredbu kojom se imigrantskim porodicama, koje ilegalno pređu južnu granicu SAD, omogućava da ostanu zajedno dok čekaju na ishod imigracionog postupka.

Obraćajući se u Beloj kući, Tramp je napomenuo da će se nastaviti politika "nulte tolerancije", koja podrazumeva krivično gonjenje svih odraslih osoba koje su uhvaćene kako prelaze granicu nelegalno.

foto: EPA

Cilj uredbe je da se porodice drže na okupu dok su u pritvoru, da se ubrzaju njihovi slučajevi i da se od Ministarstva odbrane zatraži da pomogne da se pronađe smeštaj za porodice.

foto: AP

"Reč je o tome da se porodice drže na okupu dok istovremeno osiguravamo da imamo veoma snažnu, veoma jaku granicu", rekao je Tramp novinarima kada je potpisao uredbu.

 

Predsednik SAD rekao je da ne voli prizor gde se deca odvajaju od svojih porodica.

foto: Reuters

Problem razdvajanja imigrantskih porodica na južnoj američkoj granici izazvao je gnev kako u SAD, tako i u drugim zemljama.

 

Video-snimci dece u kavezima i zvučni snimak dece koja plaču razgnevili su mnoge u SAD, od krugova sveštenstva do uticajnih poslovnih lidera, ali su izazvali osudu i u drugim zemljama.

 

Predstavnički dom treba sutra da glasa, kako je najavljeno, o dva predloga zakona usmerenih na zaustavljanja prakse razdvajanja porodica i rešavanja drugih imigrantskih pitanja, ali Republikanci kažu da nisu sigurni da li će ijedna mera imati dovoljno podrške da bi bila usvojena.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...