SAUDIJCI SE SPREMAJU ZA ISTORIJSKI PODUHVAT: Toliko ne vole ovu državu da grade kanal oko nje i pretvaraju je u OSTRVO!
Doha, Foto: Profimedia

POKRENUT I KONKURS

SAUDIJCI SE SPREMAJU ZA ISTORIJSKI PODUHVAT: Toliko ne vole ovu državu da grade kanal oko nje i pretvaraju je u OSTRVO!

Planeta -

Diplomatski rat između Saudijske Arabije i Katara poprimio je zabrinjavajuće razmere, a Saudijci su pronašli neverovatan način kako da se obračunaju sa neprijateljem.

Još u aprilu su najavili da će oko omražene države iskopati kanal koji će Katar pretvoriti u ostrvo, a ovih dana stiže i potvrda da su sasvim ozbiljni u tome.

Pet internacionalnih kompanija koje su specijalizovane za iskopavanje kanala su pozvane da učestvuju na konkursu za ovaj impozantan projekat.

Nadmetanje ističe 25. juna, dok će tri meseca kasnije biti poznato i ko je izabran za istorijsko izolaciju jedne države. Kanal dug 60 kilometara trebalo bi da bude završen u roku od godinu dana.

Saudijci će ipak paziti da iskopavanjem ne naruše granicu Katara, tako da će se kanal nalaziti jedan kilometar od granice u njihovoj teritoriji. Takođe, u planu je i gradnja vojne baze u blizini.

Međutim, dok na papiru ovakva izolacija zvuči spektakularno, Katar zasad prilično dobro odoleva višemesečnim sankcijama koje im nameće Rijad. Tako su na društvenim mrežama već krenule šale koje kažu kako će mala i bogata, zasad (polu)ostrvska država, napraviti novo čudo i saudijski kanal pretvoriti u turističko odredište.

Kurir.rs/Blumberg Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track