STRAVIČNA ISPOVEST TINEJDŽERKE: Prvo su je prisilili na brak, pa je ubila muža koji ju je silovao! Osuđena je NA VEŠALA, a sada je rešila da ispriča svoju priču! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

SLUČAJ KOJI JE OBIŠAO SVET

STRAVIČNA ISPOVEST TINEJDŽERKE: Prvo su je prisilili na brak, pa je ubila muža koji ju je silovao! Osuđena je NA VEŠALA, a sada je rešila da ispriča svoju priču! (VIDEO)

Planeta -

Tinejdžerka iz Sudana, Nura Husein, čeka odluku suda na žalbu o smrtnoj kazni u zatvoru zbog ubistva svog 35-godišnjeg muža.

Njen slučaj podsetio je svet na problem prisilnih brakova i silovanja u braku u Sudanu, u kome je zakonski uzrast za stupanje u brak deset godina. U Sudanu silovanje u braku nije zločin.

Nura je prvi put za medije ispričala svoju priču o prisilnom braku, silovanju i ubistvu čoveka za koga kaže da ga nikada nije smatrala mužem.

Ona je trenutno u zatvoru u Omdurmanu, gde čega ponovljeno suđenje jer se žalila na smrtnu kaznu koju je sud presudio.

Nurina porodica ju je prisilila na brak s 15 godina. Ipak, dopustili su joj da završi srednju školu. Tada je sklopila verski brak, kada je imala 18 godina, a ceremonija venčanja tri godine kasnije. Njen je muž pokušao da konzumira brak, što je ona odbila, a posle čega ju je silovao dok su je držali njegovi rođaci.

Dan kasnije, opet je pokušao da je siluje, a ona ga je izbola nasmrt. Kada se obratila roditeljima, oni su je predali policiji.

CNN je od vlade tražio komentar ovog slučaja, ali ga nisu dobili. Nura je ispričala kako je muž rekao njenim roditeljima da želi da je oženi kada je još pohađala osmi razred osnovne škole.

"Prevarili su me kada sam prošla ispite za srednju školu na kraju godine. Tada sam ga videla prvi put, bilo je to nedelju dana nakon što je mom ujaku predložio da se venčamo. Otkako su mi prvi put to rekli, ja sam odbijala. Rekla sam im da ne želim da se udam, da želim da idem u školu. Razgovarala sam i s njim, rekla sam mu: 'Ne želim da se udam za tebe", ispričala je Nura.

Rekla je kako je tada pobegla kod svoje tetke, ali i kako su je posle dva dana

pronašli i vratili je na versku ceremoniju venčanja.

"Posle toga uopšte nisam komunicirala s njim. Kada bi posetio našu kuću, ja sam odlazila. Rekla sam mu da ga ne želim. Ceremonija je održana tri godine kasnije, kada sam položila ispite na kraju škole. Obavili su sve rituale koji se obavljaju za venčanje. Njegova porodica je bila dobrostojeća, ali ja za sve to vreme od njega nisam htela ništa da uzmem - ni novčić. Bila sam ispunjena besom, nisam htela tog muškarca.

Plakala sam dok sam sedela kraj njega. U autu je pokušavao da sedne što bliže meni, a ja sam se pomerala. Kada smo došli u stan na medeni mesec, zaključala sam se u jednoj sobi i ležala sam obučena", kaže.

Devet dana posle venčanja, muž ju je silovao dok su je držali članovi njegove porodice.

"To se nastavilo. Nisam jela, nisam izlazila iz sobe. Trećeg dana je došao i rekao mi da je vreme da otvorim kako on ne bi provalio unutra. Odbila sam, ali kada je on zaspao, išunjala sam se i pronašla izlaz iz stana koji je bio zaključan. Devetog dana došli su njegovi rođaci, a njegov ujak mi je rekao da idem u spavaću sobu. Rekla sam da neću, a on me uzeo za ruku i odvukao u spavaću sobu. Njegov rođak me ošamario. Svi zajedno su mi skinuli odeću. Njegov ujak me je držao za noge, a druga dvojica ruke. On se skinuo i silovao me dok sam plakala i vrištala. Posle su otišli iz sobe. Krvarila sam. Zaspala sam gola. Sledećeg dana me zgrabio, bacio me na krevet i pokušao da se popne na mene. Borila sam se i pronašla sam nož ispod jastuka. Počeli smo da se borimo za nož. Isekao me po ruci i ugrizao me za rame", ispričala je Nura. Izbola ga je nožem, a on je preminuo od povreda.

"Pobegla sam roditeljima. Nemam pojma kako sam tamo stigla. U ruci sam i dalje imala nož. Nadala sam se da ću završiti pravo i onda se udati. Moj san je da budem sudija", završila je svoju priču Nura.

Sudanski sud je Nuru osudio na smrt. Porodica njenog muža odbila je mogućnost da se Nura pomiluje, a ne žele ni finansijsku naknadu. Zahtevali su da se Nura pogubi.

Njeni advokati su podneli žalbu 15 dana posle presude. Tada se Sudanom proširio tvit s heštegom #JUSTICEFORNOURA (pravda za Nuru) koji se proširio internetom, a ovaj slučaj je dospeo pred oči svetske javnosti.

Brani je advokat koji je njen slučaj preuzeo kada se prvi advokat povukao. Dodao je kako je Nuru napustila familija, ali i pravosuđe.

Pokrenuta je i kampanja pod nazivom "Justice for Noura" čiji su aktivisti istakli kako se devojčice i žene u Sudanu prodaju i trampe poput stoke, kao da su stvar koja nema prava.

"Ovde i sada, ujedinjeni u jednom glasu kažemo dosta", poručili su.

Njeni advokati tvrde da je ceo brak bio ništavan jer je trebalo da se sklopi pred sudijom s obzirom na to da je ona u to vreme bila maloletna. U žalbi su priložili i medicinski nalaz napisan kada je privedena koji pokazuje odbrambene rane, a izneli su dokaze i o krevetu koji je pukao dok se borila s mužem.

Kurir.rs/CNN Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track