DRAMA U SAD NASTAVLJA SE I POSLE TRAMPOVE UREDBE: Roditelji I DALJE traže svoju decu, među njima su i bebe od DEVET MESECI (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/The Globe and Mail

POTRESNI SNIMCI dečjeg PLAČA

DRAMA U SAD NASTAVLJA SE I POSLE TRAMPOVE UREDBE: Roditelji I DALJE traže svoju decu, među njima su i bebe od DEVET MESECI (VIDEO)

Planeta -

Uprkos tome što je predsednik SAD Donald Tramp potpisao naredbu o prestanku odvajanja dece od roditelja koji ilegalno prelaze granicu, advokati za imigraciju tvrde da se nije mnogo promenila situacija.

Džodi Gudvin, advokat iz Teksasa, rekla je da 25 njenih odraslih klijenata ima decu, a da su samo dvoje bili u prilici da se čuju sa njima. Ovi roditelji, međutim, još uvek ne znaju lokacije gde im se deca nalaze.

"Imala sam klijente koji su bili zatočeni gotovo dve nedelje i dan-danas ne znaju gde su im deca", rekla je ona.

Roditelji su prvo osetili olakšanje posle Trampove naredbe, ali sada se stvorila potpuna zabuna među pritvorenim roditeljima i njihovim advokatima.

Razočarani roditelji danima traže svoje najmilije, među kojima se nalaze i bebe od devet meseci. Neki od njih pokušavaju da pronađu decu iz imigracionog pritvora gde su resursi i telefonski pozivi ograničeni, ali bezuspešno.

Najmanje 2.300 dece razdvojeno je kilometrima od svojih porodica još od maja. Proces ponovnog spajanja roditelja i mališana je toliko komplikovan, čak i kada organizacije za zaštitu imigranata i advokati umešaju "svoje prste".

U nekim slučajevima deca su tajno odvođena u gradske objekte bez obaveštenja lokalne vlasti, kao što je bio slučaj u Njujorku, što stvari čini dosta komplikovanijim.

Američki zvaničnici ne rade puno kako bi pomogli ujedinjavanju porodica, kažu advokati i grupa za prava imigranata. Uprkos Trampovoj naredbi, niko se ne trudi da spoji porodice.

Gudvin kaže da je pojedinima dat broj telefona koji mogu da pozovu i da se raspitaju za svoje mališane, ali ko god da je pozvao, s druge strane "žice" nije bilo njihovo dete.

Henri Lucero, direktor kancelarijeza imigraciju rekao je da roditelji odlučuju da li će biti deportovani sa ili bez dece. On kaže da većina želi da bude deportovana bez dece, da bi barem oni mogli da prođu kroz imigracioni sistem. Ukoliko se roditelji vraćaju bez dece, konzulat njihove zemlje biće u kontaktu sa kancelarijom za imigraciju, pa će zajedno raditi na uspostavljanju kontakta roditelja i dece koja su u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sindi Madrid čula je glas svoje ćerke na jednom snimku, a čuje se plač dece zatvorene u žičanim kavezima u jednom od kampova na američko-meksičkoj granici.

Na snimcima se čuje dečji plač, ali i graničar koji, komentarišući plač dece odvojene od roditelja, kaže: "Imamo pravi orkestar ovde. Nedostaje još samo dirigent".

Istovremeno su objavljeni i video-snimci dece zatvorene u žičanim kavezima u velikom pograničnom centru u teksaškom mestu Mekalen. Snimci uplakane dece i dece zarobljene u žičanim kavezima munjevito su obišli društvene mreže i izazvali burne reakcije svih onih koji smatraju da se radi o, u najmanju ruku, nehumanoj praksi.

U jednom skloništu u Teksasu došlo je do ponovnog spajanja roditelja i troje dece.

"Deca koja nisu imala tu sreću onda plaču, boli ih, zabrinuti su za mamu i tatu. Ta deca imaju noćne more", ističu iz tog prihvatnog centra.

Kurir.rs/CNN

Foto: Printscreen Youtube/The Globe and Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja