SILOVANE JER SU GOVORILE PROTIV TOGA: Pet aktivistkinja napastvovano u Indiji, šokantno opravdanje policije za napadače
Foto: Profimedia

surovo

SILOVANE JER SU GOVORILE PROTIV TOGA: Pet aktivistkinja napastvovano u Indiji, šokantno opravdanje policije za napadače

Planeta -

Šestorica muškaraca iz Indije optuženi su za grupno silovanje koje se dogodilo ove nedelje. Silovali su pet žena, aktivistkinja za borbu protiv trgovanja ljudima. Sve se dogodilo na istoku Indije, potvrdila je policija.

Dvojica od njih šest su već uhapšeni i optuženi, a policija kaže da ostale još uvek traže. Čovjek koji radi u školi u selu takođe je uhapšen i optužen zbog podsticanja tog napada. Sve se dogodilo u selu Kočang u okrugu Kunti u državi Džarkand. Radi se o istom regiji u kojoj su prošlog meseca dve tinejdžerke silovane, a zatim zapaljene.

Aktivistkinje koje su sada silovane, otpuštene su iz bolnice i sada su u sigurnoj kući uz policijsku zaštitu i medicinsku pomoć. Pet žena su na ulici izvodile predstavu kojom su htele da osveste okupljene o problemu trgovine ljudima, kad su im na biciklima prišli naoružani muškarci i prekinuli performans. Zatim su odveli te žene u obližnju šumu, silovali ih i istukli, a pustili su ih oko tri sata kasnije, kaže policija.

Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva silovanja u Indiji, koja se već dugo bori sa seksualnim nasiljem. Oko sto seksualnih napada prijavi se policiji u Indiji svakog dana. Samo 2016. godine bilo je gotovo 39.000 navodnih napada, što je povećanje od 12 odsto u odnosu na godinu ranije. Te žene su aktivistkinje protiv trgovine ljudima, a rade za nevladinu organizaciju Aša Kiran, koju podržava rimokatolički misionar koji želi da podiže svest o trgovini ljudima.

Aša Kiran vodi i sklonište za devojke i mlade žene koje napuste dom u potrazi za poslom, a potom često završe kao žrtve seksualnih prestupnika. U skloništu dobijaju savete i formalno obrazovanje. Funkcioneri su rekli da smatraju kako su muškarci optuženi za ovo silovanje pripadnici plemenske zajednice koja je neprijateljski raspoložena prema došljacima.

‘Oni ne vjeruju u državnu vlast. Napali su te žene jer su one došle sa strane. To je veliki problem u ovom području, a policija radi na edukaciji meštana o ovome’, rekao je inspektor Amol Homkar.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track