SKANDAL NA IZBORIMA U TURSKOJ: Uhapšena delegacija francuskih komunista, među njima i jedna SENATORKA
Foto: AP / Lefteris Pitarakis

došli u posmatračku misiju

SKANDAL NA IZBORIMA U TURSKOJ: Uhapšena delegacija francuskih komunista, među njima i jedna SENATORKA

Planeta -

Tri člana delegacije francuske Komunističke partije, među kojima je poslanica gornjeg doma parlamenta, Senata, Kristin Prino, uhapšeni su danas u Agri u Turskoj gde su bili upućeni kao posmatrači predsedničkih i parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u toj zemlji.

"Turske vlasti žele da uguše svaki glas koji ih osuđuje za masovnu prevaru koja je u trenutno u toku. Oni na Tviteru prenose informaciju da su članovi naše delegacije lažni posmatrači, navodno došli da manipulišu izborima", navodi se u saopštenju francuskih komunista.

Dodaje se da su članovi partije uhapšeni kako bi im se onemogućila misija posmatrača.

Generalni sekretar Komunističke partije Pjer Loran izjavio je da su uhapšeni članovi u policijskoj stanici i dodao da ih je saslušao tužilac koji im je oduzeo pasoše i da se očekuje da će najverovatnije biti pušteni kada se zatvore birališta.

"Kristin Prino mi je javila da će do 17.00 po lokalnom vremenu biti u policijskoj stanici i da će posle biti poslati u hotel ali će imati i dalje policijski nadzor", rekla je predsednica komunista u gornjem domu francuskog parlamenta Elijan Asasi.

Turski mediji preneli su da su pokrenute sudske procedure protiv deset stranaca optuženih za lažno predstavljanje da su međunarodni posmatrači izbora.

Među uhapšenima su pored Francuza i nemački i italijanski državljani. Više od 56 miliona Turaka danas glasa za novog predsednika i novi sastav parlamenta.

Posle izbora treba zvanično da stupi na snagu ustavna promena prema kojoj Turska prelazi u predsednički sistem vladanja, čime će šef države imati šira ovlašćenja.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja