ISPRAVKA: Bivšem generalnom sekretaru NATO odbijen elektronski zahtev za putovanje u SAD
Foto: EPA

kažnjen

ISPRAVKA: Bivšem generalnom sekretaru NATO odbijen elektronski zahtev za putovanje u SAD

Planeta -

Vest koju su objavili mediji i agencije u oktobru 2018. a koju je preneo i naš portal, da je Havijeru Solani zabranjen ulazak U SAD je dezinformacija.

Kako je navedeno u spornom tekstu Sjedinjene Američke Države zabranile su ulazak u zemlju Havijeru Solani, bivšem generalnom sekretaru NATO i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova, nakon što je putovao u Iran, jednu od zemalja koju je predsednik SAD Donald Tramp stavio na svoju "crnu listu".

Ovako treba da glasi sporni deo vesti:

Solani je odbijen elektronski zahtev za putovanje u SAD zato što je ranije posetio Iran, jednu od zemalja sa Trampove crne liste.

Solana je trebalo da putuje u SAD da bi održao govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, ali mu je elektronski sistem autorizacije automatski odbio prijavu jer je posećivao neku od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD (Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen).

Elektronski sistem za autorizaciju putovanja (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) je automatizovani sistem koji omogućava posetiocima da putuju u SAD u okviru Visa Waiver programa, koji dozvoljava građanima određenih zemalja (uključujući zemlje EU) da borave u SAD turistički, poslovno ili dok su u tranzitu do 90 dana bez potrebe za dobijanjem vize.

Međutim, strani državljani koji su posetili neku od zemalja sa “crne liste” nakon 1. marta 2011. godine, nemaju pravo na povoljnosti u okviru ESTA sistema i umjesto toga moraju da podnesu zahtjev za izdavanje vize. Ovo dalje nema veze sa dozvolom ili zabranom ulaza u SAD, jer je to u nadležnosti posebne službe za carine i zaštitu granica, čiji službenici utvrđuju prihvatljivost prilikom dolaska putnika.

To bi značilo da za putovanje u SAD mora dobiti vizu kao da nije državljanin zemlje oslobođene tog zahteva. U tekstu se navodi i da je Solana negirao incident i kazao da je u procesu dobijanja vize. U izvornom tekstu El paisa pojašnjeno je da Solani nije zabranjen ulazak u SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track