MERKELOVA PRED SAMIT U BRISELU: Sudbina EU zavisi od migrantskog pitanja (VIDEO)
Foto: EPA

obraćanje u bundestagu

MERKELOVA PRED SAMIT U BRISELU: Sudbina EU zavisi od migrantskog pitanja (VIDEO)

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da "sudbina" Evrope zavisi od migrantskog pitanja, uoči samita EU na kome će se to razmatrati.

"Evropa ima mnogo izazova, međutim, onaj vezan za migrantsko pitanje bi mogao da odluči sudbinu Evropske unije", rekla je Angela Merkel u obraćanju nemačkim poslanicima pred odlazak na današnji samit Unije u Briselu.

Ona je pozvala zemlje članice da traže "multilateralna" a ne "jednostrana" rešenja.

Nemačka kancelarka je branila svoju odluku da otvori vrata zemlje migrantima 2015. godine, navodeći da je to bio jednokratan humanitarni gest da se

pomogne da se smanji pritisak na druge evropske zemlje.

Ona je rekla poslanicima da su vođe Austrije i Mađarske lično od nje tražile pomoć 2015. kada je stigao priliv migranata u njihove zemlje.

"Rekli smo da ćemo pomoći u vanrednoj situaciji, i sada, kao i tada, mislim da je to bila ispravna odluka", rekla je Merkel.

Merkel je ukazala da se situacija sada promenila i da su Evropi potrebna zajednička rešenja za pitanje migranata.

Rekla je da i dalje postoje podele oko tog pitanja ali takodje i jedinstvo oko toga da je potrebno smanjiti migraciju, zaustaviti krijumčare i ojačati evropske spoljne granice.

foto: Reuters

Nemačka kancelarka je takođe istakla da je, posle uspešno sprovedenih programa pomoći nekim zemljama članicama evrozone, neophodna dalja reforma monetarne unije kako bi se moguće krize u budućnosti suzbile u samom začetku.

Merkelova je poručila da u zoni jedinstvene valute svi moraju da se pridržavaju pravila i da neće biti savezništva u dugu.

"Grčki program (pomoći), kao i drugi, bio je ogroman izazov, ali možemo reći da je evro stabilan, programi su završeni, zemlje su ponovo konkurentne, i ovo je bio odličan posao i dobrim delom rezultat evropske solidarnosti", rekla je nemačka kancelarka.

Međutim, kako je istakla, "još uvek postoji potreba za reformom i zato smo se dogovorili sa Francuskom da radimo zajedno".

Merkel je dodala da reforme uključuju transformisanje Evropskog fonda za stabilnost u neku vrstu Evropskog monetarnog fonda koji bi pomogao da se izbegnu potencijalne krize.

Takođe je navela da Evropa mora da nastavi razgovore sa Sjedinjenim Državama kakao bi se izbegao trgovinski rat.

Američki predsednik Donald Tramp je zapretio ranije ovog meseca da će zaoštriti trgovinske razmirice sa Evropom uvođenjem 20-procentnih tarifa na sva vozila koja se uvoze u SAD a sklapaju u Evropskoj uniji.

Kurir.rs/Agencije

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja