ONA JE NAPRAVILA HAOS NA AMERIČKOJ POLITIČKOJ SCENI: Bila je čistačica i konobarica, a onda iz inata Trampu, počistila sve političare sa pedigreom! (VIDEO)
Foto: PrintscreenYoutube

Heroina radničke klase

ONA JE NAPRAVILA HAOS NA AMERIČKOJ POLITIČKOJ SCENI: Bila je čistačica i konobarica, a onda iz inata Trampu, počistila sve političare sa pedigreom! (VIDEO)

Planeta -

Mlada političarka Aleksandrija Okasio-Kortes (28) napravila je pravu pometnju na lokalnim izborima u Njujorku uspevši da porazi mnogo iskusnije političke protivnike, koji su u kampanju uložili ogromne sume novca.

Ova devojka će na jesen najverovatnije postati najmlađa osoba u Kongresu u istoriji SAD i već je nazivaju heroinom radničke klase. Na izborima na koje je izašlo čak 98 odsto birača, Aleksandrija je osvojila 57,5 odsto glasova.

"Ovo nije kraj, ovo je tek početak, jer poruka koju mi šaljemo večeras jeste da nije u redu da damo prednost donatorima u odnosu na zajednicu", rekla je ona svojim pristalicama u utorak uveče.

Ono o čemu svi pričaju jeste da je ona uspela da pobedi demokratu koji nije imao političkog protivnika na izborima već 14 godina Džoa Kroulija. On je u svoju kampanju uložio gotovo tri miliona dolara, lepa Aleksandrija u svoju deset puta manje.

Alaksandija je svoju kampanju izgradila oko toga da se pomaže radničkim porodicama. Noć uoči izbora otišla na meksičku granicu i rekla da se zalaže za ukidanje Agencije za imigrante. Izrazila je svoj protest protiv razdvajanja porodica.

Ona je takođe javno govorila protiv toga što su izraelske snage upotrebile prekomernu silu protiv Palestinaca. U poslednjim sukobima u Gazi je nastradalo oko 129 Palestinaca.

Sada joj predstoji suočvanje sa republikanskim kandidatom Antonijem Papasom, a ako pobedi - postaće najmlađa žena ikad izabrana u Kongres.

Ova devojka napravila je pravi bum na politikoj sceni, a uključila se u politiku tek ove godinem, a to je uradila posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za predsednika SAD.

Rođena je Bronksu i pripadnica je radničke klase. Njena majka je poreklom iz Portorika, a njen pokojni otac iz Bronksa. Do svoje pete godine je živela sa porodicom u stanu u Bronksu. Diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose u Bostonu, ali je nakon diplome radila kao konobarica i čistačica.

Međutim, interesantno je da i pored toga nije uspela da odnese pobedu u svim delovima Kvinsa i Broksa. Ona je tokom kampanje optuživala svog protivnika da je više skloniji Vol Stritu nego građanima u ovim delovima grada.

Dok je studirala, bila je stažišta kod senatora Teda Kruza. Godine 2016. je bila deo kampanje Bernija Sandersa u Njujorku.

Kurir.rs/Gardian

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track