Najnovije vesti

TRAMP POREZIMA POMAŽE PRIVREDU SAD: Olakšice vrede hiljade MILIJARDI dolara, planirani rast rekordan
Foto: Shutterstock

uspeh

TRAMP POREZIMA POMAŽE PRIVREDU SAD: Olakšice vrede hiljade MILIJARDI dolara, planirani rast rekordan

Planeta
18:15h

Američka ekonomija usporila je u prvom kvartalu više nego što je ranije procenjeno usled najslabijih pokazatelja potrošnje stanovništva u skoro pet godina, ali se čini da je zamajac privrednog rasta od tada ojačao na "krilima" robusnog tržišta rada i smanjenja poreza.

"Bruto domaći proizvod SAD-a porastao je na godišnjem nivou za dva odsto u periodu januar-mart, a ne za 2,2 procenta kako je objavljeno prošlog meseca",  saopštilo je danas Ministarstvo privrede u trećoj proceni privrednog rasta za prvo tromesečje.

Smanjenje rasta u prvom kvartalu je rezultat slabije privatne potrošnje i manjeg nivoa stanja zaliha nego što je vlada procenila u maju, prenosi agencija Rojters.

Očekuje se da će paket poreskih rezova težak 1.500 milijardi dolara, koji je stupio na snagu u januaru, podstaći ubrzanje privrednog rasta u drugom kvartalu, kako bi godišnje povećanje BDP-a bilo na putu da dostigne cilj Trampove administracije od tri odsto. Predviđa se da će rast u drugom kvartalu dostići čak stopu od 5,3 procenta.

Alternativna mera ekonomskog rasta, bruto domaći dohodak (GDI), zabeležio je snažan skok od 3,6 odsto u prva tri meseca 2018., što je više u odnosu na majsku procenu od 2,8 procenata.

Rast potrošnje stanovništva, koja učestvuje sa više od dve trećine u američkoj privrednoj aktivnosti, u prvom tromesečju je zabeležio stopu od 0,9 odsto umesto prethodno objavljenih jedan odsto. To je najsporiji tempo rasta od drugog kvartala 2013. godine i posledica je smanjenja troškova neprofitnih organizacija na zdravstvenu zaštitu i izdataka za finansijske i usluge osiguranja.

Rast korporativne potrošnje na opremu revidiran je naviše na 5,8 odsto za prvi kvartal, sa prethodno procenjene stope od 5,5 procenata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...