KIM PONOVO ŠOKIRA SVET: Naredio pogubljenje generala jer je podelio više hrane vojnicima, sasuli u njega 90 metaka!
Foto: AP

JUŽNOKOREJSKI MEDIJI PRENOSE

KIM PONOVO ŠOKIRA SVET: Naredio pogubljenje generala jer je podelio više hrane vojnicima, sasuli u njega 90 metaka!

Planeta -

Visoki zvaničnik severnokorejske vojske pogubljen je zbog optužbi da je podelio više hrane i goriva svojim vojnicima, prema izveštaju južnokorejskih medija.

Na generala poručnika Hjon Ju-songa pucao je streljački vod od 9 vojnih osuđenika na smrt koji su istrošili oko 90 metaka, kako se navodi.

Hjon je bio zvezda u usponu u severnokorejskoj vojsci, unapređen na mesto zapovjednika bataljona u vrhovnom zapovjedništvu garde i člana centralnog komiteta Radničke partije Koreje pre nego što se ogrešio o bizarne i izuzetno stroge propise i izazvao bes samog vrha.

"Dok je proveravao zalihe nafte za lansirnu stanicu satelita Sohe tokom sveobuhvatne inspekcije ratnih zaliha 10. aprila, Hjon je izjavio: "Više ne moramo da trpimo i stežemo kaiš da bismo pravili projektile ili nuklearno oružje".

"Ovo je bilo shvaćeno kao zloupotreba položaja i izdajnička izjava koja se protivila partijskoj politici "vojska na prvom mestu", rekao je anonimni izvor iz Severne Koreje.

Izvor je, takođe, otkrio da je Hjon naručio oko 900 kilograma goriva, oko 600 kilograma pirinča i 725 kilograma kukuruza za vojnike na stanici za lansiranje i njihove porodice".

To se smatra antipartijskim činom koji krši Deset načela za uspostavljanje partijskog sistema jedne ideologije.

foto: Reuters

Pogubljenik general takođe je optužen za "podbacivanje u čuvanju tajnosti poslova Partije, vojske i državnih institucija, pokazivanje velikodušnosti distribucijom neautorizovanih poklona i krivo predstavljanje ideologije Partije", prema istom izvoru.

Drugi izvor rekao je kako je vest razbesnela Kima, koji je lično naredio likvidaciju.

"Ideološko trovanje u obliku lične idolizacije korumpira glavno osoblje narodne armije. Moramo saseći ideološko trovanje u korenu", navodno je rekao Kim.

Kurir.rs/Metro.co.uk Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track