NEMAČKI DESNIČARI BESNI: Merkelova da podnese ostavku, stanje u zemlji je kao u Istočnoj Nemačkoj!
Foto: EPA

poruike sa kongresa AfD

NEMAČKI DESNIČARI BESNI: Merkelova da podnese ostavku, stanje u zemlji je kao u Istočnoj Nemačkoj!

Planeta -

Nemačka krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) danas je, na početku dvodnevnog kongresa u Augzburgu, pozvala kancelarku Angelu Merkel da podnese ostavku uporedivši aktuelno stanje u zemlji s poslednjim danima Istočne Nemačke.

"Angela Merkel je podelila vlastitu stranku i zemlju, i Nemačku u Evropi izolovala kao Erih Honeker u poslednjim danima NDR", rekao je potpredsednik AfD Aleksander Gauland pred oko 600 učesnika stranačke konvencije u Augzburgu.

Gauland smatra da slogan "Merklova mora otići", koji koriste pristalice AfD na protestima protiv izbegličke politike nemačke kancelarke, treba da se proširi na kompletan politički sastav u zemlji.

"Čitav aparat, čitav trenutni politički sastav mora nestati. Angela Merkel pada, bez obzira na to koliko mlatara rukama", rekao je Gauland.

Istovremeno je kritikovao dogovor oko izbeglica, koji je postignut na juče završenom samitu EU, nazivajući ga "ispraznim" i bez sadržaja.

"Sve će biti kao i dosad. Jedino što je dogovoreno je dalje odlaganje rešenja", rekao je Gauland i naglasio da će se AfD "svim snagama" boriti protiv nastavka dosadašnje politike prema izbeglicama u Evropi.

Uoči regionalnih izbora u Bavarskoj u oktobru, Gauland je pohvalio dosadašnji strogi kurs Hrišćansko-socijalne unije (CSU) protiv izbeglica, ali je rekao da "CSU kopira AfD" i da će "birači to znati da prepoznaju".

Početak kongresa AfD ispraćen je protestima organizacija za zaštitu ljudskih prava i sindikata na kojima se, prema saopštenju policije, okupilo oko 5.000 ljudi.

Kurir.rs/tanjug

FOTO EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja