IRAN PRETI AMERICI: Ko proba da nam otme tržište nafte, PLATIĆE JEDNOG DANA!
Jahangiri (levo), Foto: Profimedia

OŠTAR ODGOVOR TRAMPU

IRAN PRETI AMERICI: Ko proba da nam otme tržište nafte, PLATIĆE JEDNOG DANA!

Planeta -

Prvi potpredsednik Irana Ešak Jahangiri izjavio je danas da će iranske vlasti dozvoliti privatnim kompanijama da izvoze sirovu naftu kako bi pomogle u prevazilaženju sankcija koje su SAD ponovo uvele Teheranu i zapretio da će "jednog dana platiti" oni koji pokušavaju da Iranu otmu deo tržišta nafte.

"Iranska sirova nafta biće ponuđena na berzi i privatni sektor može da je izvozi", rekao je Jahangiri.

Njegovo obraćanje uživo prenosila je iranska državna televizija.

foto: Reuters

"Ako bilo ko proba otimanje (dela) tržišta nafte Iranu, time bi počinio izdaju prema Iranu i jednog dana će platiti za to", poručio je Jahangiri.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je noćas da je od saudijskog kralja Salmana dobio uveravanja da će "zbog nemira u Iranu i Venecueli" Saudijska Arabija uvećati proizvodnju nafte "možda sve do dva miliona barela", da bi ubrzo zatim zvanična saudijska agencija objavila vest u kojoj se to ne pominje.

foto: Reuters

"Upravo sam pričao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom i objasnio mu da, zbog nemira i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli, tražim da Saudijska Arabija uveća proizvodnju nafte, možda sve 2.000.000 barela, kako bi nadoknadila razliku...Previsoke cene! On je pristao!", tvitovao je Tramp.

Državna novinska agencija (SPA) objavila je vest o telefonskom razgovoru Salmana i Trampa, ali bez navođenja detalja.

"Tokom razgovora, dvojica lidera naglasila su potrebu za održanjem stabilnosti tržišta nafte i rasta globalne ekonomije", navodi se u saopštenju koje je objavila SPA.

U njemu se dodaje samo da su se Tramp i Salman složili da bi zemlje koje proizvode naftu "trebalo da kompenzuju bilo kakav potencijalni nedostatak isporuka".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track