DESETI DAN POTRAGE NA TAJLANDU: Ronioci napreduju kroz pećinu u koju su ušli dečaci, EVO PRVE MAPE GDE BI MOGLI DA BUDU! (VIDEO)
Foto: EPA, Reuters

OČAJNIČKI NAPORI

DESETI DAN POTRAGE NA TAJLANDU: Ronioci napreduju kroz pećinu u koju su ušli dečaci, EVO PRVE MAPE GDE BI MOGLI DA BUDU! (VIDEO)

Planeta -

BANGKOK - Ronioci su napredovali danas u kretanju kroz ključni prolaz unutar poplavljene pećine na severu Tajlanda, gde su 12 dečaka i njihov trener fudbala nestali pre više od nedelju dana.

Tajlandske specijalne jedinice Foke saopštile su na svom nalogu na Fejsbuku da su ronioci nedelje uveče stigli do krivine, gde se prolaz dug jedan kilometar deli na dva pravca.

Cilj ronilaca je da stignu do peščane komore na višem terenu u pećini, gde veruju da su dečaci i trener našli spas. Spasilački timovi pokušavaju da očiste prolaz za ronioce, koji se nalazi duboko unutar poplavljene pećine.

"Jedinice Foka stigle su protekle noći do raskrsnice i danas će nastaviti da se kreću ka levo, ali jedna prepreka koju smo pronašli je veoma mala rupa, koja mora da bude proširena kako bi ljudi mogli da prođu", rekao je danas lokalni zvaničnik novinarima.

Dečaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov 25-ogodšnji trener ušli su 23. juna posle treninga u pećinu Tam Luang Nang Non da bi pobegli od kiše. Ali obilne padavine poplavile su ključne prolaze i zarobile ih u pećini. Njihovi bicikli, ranci i patike nađeni su ostavljeni ispred pećine.

Pored ronioca, spasilački timovi rade na ispumpavanju vode i preusmeravanju podzemnih voda.

U potragu su se, pored tajlandskih specijalnih jedinica Foke, uključili britanski stručnjaci za ronjenje u pećinama i američki tim od 30 stručnjaka, ali gotovo konstantna kiša ometa potragu.

1 / 7 Foto: EPA

Vlasti se nadaju da su oni pronašli suvo mesto u pećini i da su dovoljno zdravi da ostanu živi.

A ovo je snimak njihovih školskih drugara kako se mole za njihovo spasenje.

Kurir/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja