BRITANCI IMAJU KECA U RUKAVU OKO BREGZITA: To je moćno, ali nepredvidljivo TAJNO ORUŽJE (VIDEO)
Foto: Profimedia

lukavo

BRITANCI IMAJU KECA U RUKAVU OKO BREGZITA: To je moćno, ali nepredvidljivo TAJNO ORUŽJE (VIDEO)

Planeta -

Dok se Velika Britanija muči sa pregovorima sa EU oko Bregzita, dobro obavešteni izvori tvrde da zemlja poseduje i tajno oružje koje će joj doneti bilji sporazum sa Briselom.

To je Donald Tramp, čiji su sve napetiji odnosi sa EU neočekivani dobitak za pregovorče oko Bregzita.

Njegova retorika prema EU može dodatno da preplaši Brisel i radi u korist Velike Britanije.

Trenutno su pregovori u zastoju a glavni pregovarač EU Majklom Barnijer tvrdi da ostaju"ogromne i ozbiljne" razlike u odnosu na konačni sporazum o povlačenju i okvir za buduće odnose.

Međutim, britanski pregovarači smatraju da su reakcije Trampa mogu nehotično da dovedu do toga da EU vidi kompromis umesto da primorava političku krizu u Velikoj Britaniji.

I njegova zvanična poseta Velikoj Britaniji sledeće nedelje će pružiti savršenu priliku da se osigura njegovo savezništvo.

Carine za evropski čelik i aluminijum možda nisu veliki udarac za EU, ali opasnost od 20 odstotnog nameta na evropske automobile svakako jeste - a britanski zvaničnici to znaju.

Drugim rečima ako te nove carine blokiraju izvoz automobila u SAD, Nemcima i EU će trebati svako drugo tržište.

Prema rečima visokih zvaničnika u Velikoj Britaniji koji su direktno uključeni u pregovore, London veruje da će EU odustati od svog konzervativnog stava da Velika Britanija mora da izabere između punopravnog članstva jedinstvenog tržišta i carinske unije ili ništa više od trgovinskog sporazuma u kanadskom stilu, ali bez Severne Irske kako bi se zapštitila otvorena granicu sa Republikom Irskom.

Obe opcije su neprihvatljive za Britaniju jer će ovo poslednje stvoriti ekonomske granice u Velikoj Britaniji, a prvo značiti da Vlada nije u stanju da kontroliše svoje granice.

Tramp stiže u Britaniju u četvrtak 12. jula na trodnevnu službenu posetu tokom kojeg će se sresti sa Terezom Maj pre nego što se pridruže kraljici u zamku Vindsor.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track