MILIJARDER PONOVO FRAPIRA SVET: U sedištu kompanije sprovodi TAJNI projekat i to nad svojih 5 sinova!
Foto: Reuters

O TOME SE MALO ZNA

MILIJARDER PONOVO FRAPIRA SVET: U sedištu kompanije sprovodi TAJNI projekat i to nad svojih 5 sinova!

Planeta -

Ilon Mask, milijarder poznat po svojim ekscentričnim stavovima, ispisao je 2014. godine svojih pet sinova iz prestižne škole za nadarenu decu i pokrenuo tajnu školu "Ad Astra".

Detalji o "Ad Astri", što na latinskom znači "do zvezde", mahom su nepoznati.

"Nema nikakvih ocena", rekao je Mask 2015. i dodao da ima više smisla deci ponuditi obrazovanje koje odgovara njihovim sposobnostima.

"Nisam video da obične škole rade one stvari za koje sam smatrao da treba da se urade. Stoga sam pomislio – hajde da vidimo šta možemo da uradimo. Možda bi bilo bolje stvoriti školu", izjavio je Mask za kinesku televiziju još 2015.

Od tog intervjua 2015. godinu, Mask nije javno govorio o "Ad Astri", a škola nema broj telefona ili referencu administratora i nastavnika koji rade u školi. Na sajtu škole nalazi se samo logo i imejl adresa. Poznato je i da se nalazi kod sedišta kompanije “SpejsX” u Hotornu, Kaliforniji.

"Jedan element koji je dosledan u toj maloj školi, koju pohađa 31 dete, je razgovor o etici i moralu, razgovor koji se manifestuje raspravom o stvarnim scenarijima sa kojima se naša deca mogu suočiti jednog dana", rekao je Peter Dijamandis, predsednik Fondacije X nagrade.

Dao je primer pitanja koje su nastavnici postavili učenicima:

"Evo primera vrste igranja/igranja uloga koje sam čuo u 'Ad Astri', a koje bi se moglo primeniti u modulu o moralu i etici. Zamislite mali grad na jezeru, u kojem većina radi u jednoj fabrici, ali ta fabrika zagađuje jezero i ubija čitav život u njemu. Šta biste uradili? Zatvaranje fabrike značilo da svi ostaju bez posla, a sa druge strane, zadržavanje fabrike otvorenom znači uništavanje jezera. Ova vrsta rutinskog razgovora/igranja omogućava deci da vide svet na kritički važan način."

Ovaj tip moralnog i etičkog računa nije neuobičajen za Maska, koji govori o potrebi razmišljanja o etičkim posledicama napredne tehnologije.

U njegovoj školi deca starosti 7-14 godina rade zajedno u timovima na predmetima po sopstvenom izboru, sa tek nekoliko formalnih zadataka i – bez ocenjivanja. Takođe, učenici “Ad Astre” mogu se isključiti iz predmeta koji im se ne dopadne. Škola je stavila naglasak na matematiku, nauku, inženjerstvo i etiku, na uštrb stranih jezika, muzike i sportova.

Kurir.rs/Biznis insajder

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track