IMA LI DECI SPASA?! STIGLA LOŠA VEST: Dečaci koji su 13. DANA ZAROBLJENI U PEĆINI preslabi su za ronjenje! POČINJE JEZIVA TRKA SA VREMENOM! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

DRAMA bez kraja

IMA LI DECI SPASA?! STIGLA LOŠA VEST: Dečaci koji su 13. DANA ZAROBLJENI U PEĆINI preslabi su za ronjenje! POČINJE JEZIVA TRKA SA VREMENOM! (VIDEO)

Planeta -

Medicinskim pregledom utvrđeno je da 12 dečaka, koja su već 13 dana zaglavljena u potopljenoj pećini na Tajlandu, nisu dovoljno snažna za pokušaj izvlačenja iz pećine uz pomoć spasioca, rekao je pripadnik tajlandskih mornaričkih specijalaca.

Lekari su ustanovili da dva dečaka pate od iscrpljenosti i neuhranjenosti. Bivši američki mornarički specijalac Kejd Kutli rekao je da bi ronjenje trebalo da bude poslednja opcija jer je ona veoma opasna i može da bude smrtonosna.

"Stavće nešto na njih da dišu pod vodom, a oni ne znaju ni da plivaju. Za razliku od ronjenja u moru gde, ako imate problema sa opremom, izronite na površinu, to ne može da se uradi u tunelima", upozorio je Kutli.

Sada je počela grozničava trka sa vremenom jer su za vikend najavljene monsunske kiše. Ako dečaci i njihov trener ne budu izvučeni pre nego što se nivo vode poraste, oni bi mogli da ostanu zarobljeni u pećini mesecima.

Njima je poslata hrana, voda i medicinske potrepštine, a istovremeno se ispumpava voda iz tunela kako bi se smanjio nivo vode i olakšala akcija spasavanja.

Međutim mnogi uski i vijugavi prolazi i dalje su ispunjeni vodom i blatom, što znači da je ronjenje jedini način da deca i trener iziđu iz pećine.

Od ulaza u pećinu do tačke na kojoj se nalaze deca put je dug oko 4 kilometra, a spasiocima treba čak šest sati da bi ga prešli. Povratak natrag traje pet sati.

Spasioci su takođe počeli da upumpavaju kiseonik u komoru u kojoj su se deca sklonila od vode.

Ovo je gotovo jedino mesto u kilometrima dugoj pećini koje nije poplavljeno od kiše.

U međuvremenu, tajlandska vojska i spasioci volonteri formirali su kamp u blizini ulaza u pećinu, a lokalni stanovnici dolaze svaki dan i donose hranu spasiocima i novinarima.

Dečaci su dobro raspoloženi i srećom niko nije teže povređen. Međutim, iscrpljeni su i slabi posle 9 dana bez hrane i 13 dana bez svetla, zbijeni na malom blatnjavom grebenu iznad vode, gde se jedva kreću.

Juče su pokušali da im dostave mobilne telefone, ali je pukla torba u kojoj su bili.

Kurir.rs/CNN

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track