SRPSKI RONILAC SPASAVA DECU NA TAJLANDU: Jako sam umoran, ali dečake ćemo izvući odande! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/Printscreen Facebook

HRABRI SRBIN

SRPSKI RONILAC SPASAVA DECU NA TAJLANDU: Jako sam umoran, ali dečake ćemo izvući odande! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ivan Karadžić (44) jedan je od vodećih spasilaca koji pokušavaju da izvuku na sigurno dečake zarobljene u pećini.

Njih 12 sa trenerom nalaze se duboko ispod površine već dve sedmice. Nakon što su pronađeni, akcija u koju su se uključili volonteri sa svih strana sveta dobila je novi cilj - sačuvati ih žive, a potom ih odvesti na sigurno.

U tome ih sprečavaju kiše, najavljeni monsuni, mračni i uski prolazi, nedovoljno kiseonika... U međuvremenu, jedan od najboljih ronilaca preminuo je pokušavajući da izroni, usled nedostatka vazduha.

OVAKO ĆE RONIOCI IZVLAČITI DEČAKE: Plivaju u tandemu i drže se za konopac (FOTO)

To je bio veliki udarac za sve, kako kaže Karadžić, ali nije im ubilo optimizam, preko potreban.

Ivan je srpskog porekla, a odrastao je u Danskoj, odakle je došao u Tajland 2007. godine.

"Otac mi je iz Srbije," napominje Ivan za Novosti. "Majka je Dankinja. U Srbiji sam bio mnogo puta. Provodio sam tu i po mesec, dva. Međutim, nisam dolazio od 1986. godine... Za Tajland me je vezala njegova lepota, ali i ljubav koju sam tu pronašao."

Posle celodnevnog napora ipak pronalazi snage za razgovor. Iscrpljen je, ali nema odustajanja. Moli za razumevanje, a ne shvata da ga ima i napretek, uz svu podršku, ponos i pozitivnu energiju koju mu šalju svi čije su misli uz decu iz Tajlanda. Zahvaljuje se pritom, nenaviknut na pažnju koju dobija.

Na pitanje kada će i kako decu smestiti na sigurno, odgovara samo - učinićemo to!

OBJAVLJEN DETALJAN PLAN SPASAVANJA DEČAKA: 2 ronioca pratiće svako dete, a biće lakše kada izađu iz komore 3 (FOTO)

"Izvadićemo ih odande! Nisam siguran baš za vremenske okvire i rokove, zato što je potrebno mnogo, mnogo ozbiljne pripreme pre toga", objašnjava Karadžić.

Sve vreme je na terenu. Ne dopušta da ga savladaju emocije. Ni njemu, ni njegovim kolegama, a u ovim trenucima i saborcima, nije lako. Svi pogledi su upereni u njih.

"Veoma sam umoran. Noću stignem da odspavam samo tri, četiri sata. A posle toga me čekaju veoma izazovni zadaci - priča Ivan, komentarišući proteklu subotu.

Kurir.rs/ Novosti.rs

Foto: EPA i Printscreen/ Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: NAJBOLJI SRPSKI RONILAC OTKRIVA KAKVE SU ŠANSE ZA SPAS ZAROBLJENIH DEČAKA! Ni najveći profesionalci ne žele da zarone u pećinama! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track