PREŽIVELI SU PAKAO U PEĆINI: Evo šta čeka dečake spasene na Tajlandu! Doktori kažu da je brzina reakcije presudna! (VIDEO)
Foto: Reuters

opasno

PREŽIVELI SU PAKAO U PEĆINI: Evo šta čeka dečake spasene na Tajlandu! Doktori kažu da je brzina reakcije presudna! (VIDEO)

Planeta -

Pošto su prvi članovi fudbalskog tima zarobljeni u pećini na Tajlandu spaseni u nedelju, pažnja se prebacuje na dugoročno zdravlje dečaka i kako da dobiju odgovarajuću stručnu pomoć.

Kiseonik je glavni prioritet. Zdravstveni stručnjaci kažu daje prvo neophodno proveriti koliko je nedostatak kiseonika naškodio dečacima. Tajlandski zvaničnici su u petak izjavili da su nivoi kiseonika u pećini opali na samo 15 odsto.

"Jedna od glavnih zabrinutosti je sada kiseonik. Oni su bili u oblasti gde su nivoi kiseonika niski", kaže dr. Daria Long Džilespi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tenesiju. "Čim izađu, upravo to će morati da bude prvo provereno: nivo kiseonika i njihovo disanje", kaže ona.

Takođe će se utvrditi koliko su neuhranjeni, da li su dehirirali i niz drugih zdravstvenih efekata.

Kerol Liberman, psihijatar koji je takođe ronilac, tvrdi je da bi bilo izuzetno važno prenieti dobre vijesti o spasavanju prvih dečaka drugima koji su još uvijek zarobljeni unutra. "To bi bilo takvo povećanje za njihovo samopouzdanje", kaže ona.

Kurir.rs/CNN

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track