Najnovije vesti

SMENJENA GLAVNA TUŽITELJKA PROTIV KORUPCIJE: Kritikovala sporu reformu pravosuđa u Rumuniji pa popila šut kartu! (VIDEO)
Foto: Reuters

NA ZAHTEV VLADE

SMENJENA GLAVNA TUŽITELJKA PROTIV KORUPCIJE: Kritikovala sporu reformu pravosuđa u Rumuniji pa popila šut kartu! (VIDEO)

Planeta
13:36h

BUKUREŠT - Rumunski predsednik Klaus Johanis potpisao je danas, na zahtev vlade, ukaz o smeni glavne tužiteljke protiv korupcije Laure Kodrute Kovezi, kojoj je vlada zamerila zbog kritike sporne ustavne reforme pravosudnog sitema.

Koaliciona vlada danas je trebalo da raspravlja i o mogućoj predsednikovoj smeni, jer ranije protivio smeni tužiteljke.

"Rumunski predsednik je danas potpisao ukaz o smeni Laure Kodrute Kovezi", saopštio je kabinet predsednika. Johanis je postupio u skladu sa odlukom Ustavnog suda koji je krajem maja naložio ukidanje veta na smenu tužiteljke, i to na zahtev vlade iako se opozicija tome protivila.

Tužiteljka Kovezi, koju njene prisalice smatraju simbolom borbe protiv korupcije, stupila je na dužnost 2013, a predsednik joj je 2016. produžio njen mandat na tri godine. Ona je mesecima na meti kritike socijaldemokratske vlade jer je kritikovala kontroverzne reforme pravosudnog sistema.

Vlada je predložila njenu smenu kojoj se Johanis prvobitno protivio. Kad  su zapretili da će smeniti i njega, Johanis je popustio.

Evropska komisija i Savet Evrope kritikovali su tada zahtev za smenu tužiteljke ocevniši da na taj način može da bude ugrožena nezavisnost sudstva.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...