ŠOK ODLUKA AMERIČKOG SENATA: Vezuju ruke Trampu, po povratku iz Evrope ga čeka  NEPRIJATNO IZNENAĐENJE (VIDEO)
Foto: Reuters, Profimedia

drama

ŠOK ODLUKA AMERIČKOG SENATA: Vezuju ruke Trampu, po povratku iz Evrope ga čeka NEPRIJATNO IZNENAĐENJE (VIDEO)

Planeta -

Američki Senat je u sredu velikom većinom doneo odluku kojom kritikuje politiku američkog predsednika o uvođenju carina kao što je to slučaj sa čelikom i aluminijumom.

Ovom odlukom je odobrena simbolična mera da Kongres preuzme kontolu nad uvođenjem carina.

Senatori su odobrili neobavezujuću rezoluciju sa 88 prema 11 glasova. Svih 11 glasova protiv je došlo od strane Republikanaca, ali je čak 39 njih podržalo predlog.

Trgovinska mera poziva Kongers da ima veće učešće o odlukama kao što je uvođenje carina, što je Donald Tramp pravdao nacionalnom bezbednošću.

Ovi meru su predložila tri republikanska senatora iz Tenesija, Pensilvanije i Arizone.

Senator Pet Tomi je meru pravdao "zloupotrebama" jednog dela administracije kada se radi o uvođenju carina na čelik i alumunjum iz savezničkih zemalja.

"Ovo je ukidanje zloupotrebe trgovinske vlasti od strene presednika SAD", rekao je Džef Flejk, republikanski senator iz Arizone.

Senator Lamar Aleksandar, republikanac iz Tenesija je odluku o carinama nazvao "pucanjem u obe noge", jer će podići cene proizvoda u SAD i uknuti radna mesta.

Iako se rezolucija ne bavi konkretnim carinama, ovaj potez je došao dan nakon što je administracija objavila je da se priprema da nametne carine od 10 odsto na uvoz kineske robe vredne 200 milijardi dolara.

Kurir.rs/Washington Times

Foto: Reuters, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track