ERDOGAN PRIMIO PORODICE ŽRTAVA PUČA: Turska obeležava drugu godišnjicu neuspelog vojnog udara
Foto: AP

KOMEMORACIJA U ANKARI

ERDOGAN PRIMIO PORODICE ŽRTAVA PUČA: Turska obeležava drugu godišnjicu neuspelog vojnog udara

Planeta -

ANKARA - Turska je danas obeležila drugu godišnjicu od neuspelog vojnog udara i pokušaja smene predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je, ponovo izabran, putem ustavnih promena uveo predsednički sistem vladanja sa širim ovlašćenjima.

"Nećemo nikada zaboraviti 15. jul 2016. i nećemo nikada dozvoliti da taj datum bude zaboravljen", rekao je danas Erdogan na ručku s porodicama oko 250 žrtava neuspelog puča posle komemoracije održane u džamiji u Ankari.

foto: AP

Erdogan bi tokom večeri u Istanbulu trebalo da održi govor na jednom od mostova koji su pre dve godini pučisti zauzeli a gde je stradalo nekoliko desetina civila.

Turski mediji danas prikazuju snimke od pre dve godine, dok gradjani posećuju grobove poginulih u to vreme. Erdogan je posle tog neuspelog puča smenio nekoliko desetina hiljada službenika u svim oblastima, od policije, vojske do pravosudja i prosvete, ocenjujući da je tim otporom ostvarena "pobeda demokratije". U Turskoj je tada uvedeno vanredno stanje, koje je još na snazi.

foto: Reuters

Predsednik Turske je dodao da "nema pauze" u represiji organizatora puča. Erdogan kao glavnog organizatora optužuje nekadašnjeg imama Fetulaha Gulena koji više od 20 godine živi u SAD i koji odbacuje te optužbe.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track