POČEO LOV NA RUSKE DRŽAVLJANE: U Vašingtonu uhapšena žena pod optužbom da je ŠPIJUN!
Foto: Printscreen Facebook

privedena

POČEO LOV NA RUSKE DRŽAVLJANE: U Vašingtonu uhapšena žena pod optužbom da je ŠPIJUN!

Planeta -

Policija je u Vašingtonu uhapsila državljanku Rusije Mariju Butinu (29) zbog sumnje da je agent te zemlje

"Butina je optužena za udruživanje u cilju rada kao agent strane zemlje", saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Na osnovu njihovog prikaza situacije, ona je uhapšena juče, a razvijala je spone sa američkim građanima i infiltrirala se u političke grupacije.

"Butina se povezuje sa Aleksandra Toršina, bivšim članom zakonodavstva Ruske Federacije, a potom je postao jedan od važnijih zvaničnika u Centralnoj banci Rusije. Njemu su u aprilu ove godine SAD uvedene sankcije", navodi američko Ministarstvo pravde.

Oni napominju da je 29-godišnjakinja "preuzela aktivnosti, a da nije otkrila da ih obavlja kao agent Rusije". Butina će biti saslušana 18. jula.

"Jedan od njenih ciljeva bio je da pokuša da iskoristi privatni kontakt sa državljaninom SAD koji ima veliki uticaj na američku politiku da bi pomogla interesima Rusije - rekao je Kevin Helson, specijalni agent FBI.Skrenuta je pažnja i na činjenicu da je ona sarađivala i sa jesnom organizacijom koja promoviše prava upotrebe vatrenog oružja.

Advokat Ruskinje, Robert Driskol demantovao je optužbe da je ona ruski agent, ali je rekao da je FBI dobio nalog za pretragu njenog stana u aprilu.

"Srž optužnice je toliko preterana da je van svih proporcija. Iako je stilizovana na takav način da prezentuje neki vid zavere u cilju prekršaja Zakona o stranim agentima, zapravo opisuje zaveru da bi neko imao "prijateljsku večeru" u "Bistro Bisu" sa grupom Amerikanaca i Rusa tokom koje se diskutuju odnosi te dve zemlje, Jednostavno nema indikacija da je Butina pokušala da utiče ili potkopa bilo koje pravilo ili zakon SAD", rekao je Drisko

Kurir.rs/Reuters

Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track