VELIKI OBRT: Vrhovni sud Španije povukao zahtev za izručenje Puđdemona i još 5 katalonskih separatista!
Foto: EPA

promenjena optužnica

VELIKI OBRT: Vrhovni sud Španije povukao zahtev za izručenje Puđdemona i još 5 katalonskih separatista!

Planeta -

Sudija Vrhovnog suda Španije odustao je od zahteva za izručenje šest katalonskih separatista optuženih za pobunu, među kojima je i bivši lider tog španskog regiona Karles Puđdemon, i povukao međunarodne naloge za njihovo hapšenje.

Posle referenduma o nezavisnosti Katalonije, Puđdemon je pobegao u Belgiju kako bi izbegao hapšenje, a potom je prešao u Nemačku, gde je jedno vreme proveo u pritvoru.

Sudija Pablo Ljarena naveo je u danas objavljenoj odluci da povlači međunarodne naloge za hapšenje šestorke, što će katalonski separatistički pokret verovatno smatrati velikom pobedom protiv Madrida.

Nemački sud je nedavno presudio da Puđdemon ne može da bude isporučen Španiji na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, već samo zbog zloupotrebe javnih fondova, za šta ga špansko tužilaštvo takođe tereti.

U Španiji je za pobunu predviđena kazna do 30 godina zatvora, a za zloupotrebu sredstava do 12 godina.

Ako bi Puđdemon i drugi bivši zvaničnici bili izručeni po osnovu optužbe za proneveru sredstava, njima bi u Španiji moglo biti suđeno samo po toj tački optužnice, a ne i za pobunu. Kad bi se vratili u zemlju dobrovoljno, njima bi se sudilo i za pobunu i za podsticanje na pobunu.

Šestorka je optužena zbog aktivnosti na sticanju nezavisnosti Katalonije od Španije - zbog organizovanja referenduma o otcepljenju 1. oktobra koji su centralne vlasti zabranile, kao i zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti u katalonskom parlamentu 27. oktobra.

Kurir.rs/Beta

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track