MAGAZIN TAJM PONOVO PROVOCIRA: Ova naslovnica će naljutiti i Trampa i Putina (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

PREDSEDNIK NA METI KRITIČARA

MAGAZIN TAJM PONOVO PROVOCIRA: Ova naslovnica će naljutiti i Trampa i Putina (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Već drugi put za 2 meseca, američki časopis Tajm je na svoju naslovnicu stavio provokativnu fotografiju predsednika Donalda Trampa, a ovoga puta reč je o ilustraciji, odnosno, montaži.

Magazin je spojio lica Donalda Trampa i Vladimira Putina u jedno. Ilustracija tako prikazuje prepoznatljive crte lica i jednog i drugog. Trampova prepoznatljiva frizura i obrve iskombinovane su s Putinovim usnama, nosom i plavim očima.

Montažu je izradila umetnica Nensi Burson, a iz Tajma su poručili kako ova ilustracija predstavlja poseban trenutak u spoljnoj politici SAD-a do koga je došlo na sastanku dvojice predsednika u Finskoj.

Tokom konferencije za medije u Helsinkiju, Tramp je javno stao na Putinovu stranu umesto na stranu američkih obaveštajnih službi koje su procenile da su se Rusi navodno upleli u američke predsedničke izbore na kojima je pobedio upravo Tramp. To se nije mnogo svidelo američkoj javnosti i većem delu medija.

Podsetimo, Tajm je i prošlog meseca objavio naslovnicu na kojoj je bio Tramp, a ispred njega je devojčica koja plače. Hteli su da ukažu na Trampovu politiku odvajanja dece od roditelja imigranata, uz upečatljivu rečenicu: "Dobro došli u Ameriku."

Inače, Nensi Burson, koja je radila na najnovijoj naslovnici, započela je svoj rad pre 30 godina na MIT-ju.

Najpoznatija je po tehnologiji koju je razvila, a koju danas FBI koristi za traženje nestale dece. Radi se o programu koji predviđa kako će dete izgledati kada odraste, a njena najpoznatija fotografija predstavlja šestogodišnjeg otetog dečaka Itana Paca, koja je na naslovnici Njujork posta objavljena 1985. godine, a prikazivala je kako bi on mogao da izgleda šest godina posle otmice.

Bursonova je poručila kako je ovom ilustracijom htela da naterati ljude da zastanu i razmisle o sličnostima dvojice predsednika.

"Moj rad se uvek vrteo oko toga da omogućim ljudima da vide drugačije. Kombinacija lica je drukčiji način da ljudi vide ono što ranije nisu mogli da

vide", zaključila je.

Kurir.rs/CNN Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja