Najnovije vesti

NE ŽELE VIŠE DA SE BAKĆU SA NJIM: Ekvador već za nekoliko dana izručuje Asanža Britaniji?
Foto: Reuters

NASLEĐENI PROBLEM

NE ŽELE VIŠE DA SE BAKĆU SA NJIM: Ekvador već za nekoliko dana izručuje Asanža Britaniji?

Planeta

Ekvador je spreman da izruči osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža Britaniji "u narednih nekoliko nedelja ili dana", tvrde strani mediji.

"Moji izvori kažu da će Asanž biti izručen Britaniji u narednih nekoliko sedmica, pa čak i dana. Nadam se, kao nikada do sada, da moji izvori nisu u pravu", napisala je glavna urednica mreže Raša tudej, Margarita Simonijan, na Tviteru.

Postoje spekulacije da Ekvador pregovara sa Britanijom o budućnosti Asanža. Početkom nedelje, list Tajms objavio je da Britanija pregovara sa Ekvadorom o prebacivanju Asanža iz Ambasade te zemlje u Londonu. Prema nekim izveštajima, te pregovore predvodi ministar Britanije Alan Dankan.

foto: EPA

Izvori bliski Asanžu kažu da on nije upoznat sa tim pregovorima, ali da veruje da SAD vrše veliki pritisak na Ekvador, uključujući pretnje blokadom zajmova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ako i on dalje ostane u Ambasadi.

Asanž je u ambasadi Ekvadora od 2012. godine, kada je od ove zemlje zatražio azil. Asanža su tražile vlasti Švedske zbog navoda o seksualnom napadu, ali je on izrazio strahovanja da bi ga izručenje vodilo prebacivanju u SAD, gde ne bi imao pošteno suđenje. Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je ranije da je Asanž "haker", "nasleđeni problem" i "kamenčić u cipeli".

Kurir.rs/RT Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...