OVA PRIČA RASTURA PRAKSU RAZDVAJANJA MIGRANTSKIH PORODICA: Bebu oduzeli od roditelja i vratili je posle pet meseci! Njena reakcija ih je ŠOKIRALA (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

sramota

OVA PRIČA RASTURA PRAKSU RAZDVAJANJA MIGRANTSKIH PORODICA: Bebu oduzeli od roditelja i vratili je posle pet meseci! Njena reakcija ih je ŠOKIRALA (VIDEO)

Planeta -

Petnaestomesečna beba koja je postala simbol okrutne imigracione politike američke administracije Donalda Trampa u odvajanju migrantskih porodica, prema svedočanstvu majke Adaliasie Montesionos, nije prepoznala svoje roditelje kad su se ponovno susreli u Hondurasu.

Dečak Johan proveo je pet meseci u skloništu u Arizoni nakon što je u Teksasu odvojen od oca koji je deportovan.

Montesionsova je izjavila da ne može biti srećnija što je ponovno sa svojim sinom, ali da je ljuta jer je toliko dugo bio odvojen od nje i mogla ga je vidjeti jedino putem videa. Propustila je njegove prve korake i njegov prvi rođendan.

Ovaj slučaj izazvao je međunarodnu reakciju nakon što je AP izvestio o njemu iz sudnice u SAD.

"Nisam mogao ni pomisliti da mogu biti tako okrutni", izjavio je Johanov otac, 37-godišnji Rolando Antonio Bueso Kastiljo, koji je krenuo u SAD u potrazi za boljim životom. Jedan brat i sestra su mu već otišli u SAD, a stariji brat je ubijen u pucnjavi u San Pedru Sula, jednom od najopasnijih gradova Južne Amerike.

Rolando, koji je radio kao vozač autobusa zarađujući 10 dolara dnevno, bio je svestan opasnosti prelaska granice s Meksikom, ali je ipak platio krijumčaru 6000 dolara, koje mu je brat poslao, pa je krenuo sa sinom na put, dok je trudna supruga trebala da ostane u Hondurasu još nekoliko meseci.

Otac i sin došli su do Teksasa kad ih je uhvatila granična patrola SAD-a. Odvedeni su u centar za migrante, gde se uvslovi bili grozni, a tri dana nisu se mogli ni okupati. Rolando je mislio da će ih u najgorem slučaju deportovati.

Ali petog dana boravka u centru službenik ga je odvojio od deteta i odveo na ispitivanje. Tada je poslednji put vidio svog sina. Rolando, koji je navodno četiri puta pokušao ući u SAD, proveo je 22 dana zatvoren u nekoliko centara na granici sa Teksasom ne dobijajući nikakve informacije o tome gde mu je sin.

Kad je deportovan, rečeno mu je da će mu se sin vratiti za dvnedelje, ali su prošli meseci.

Ronaldo se nije izjasnio o tome hoće li pokušati ponovno da uđe u SAD. "Nešto se slomilo u meni dok sam bio tamo. Ovo nije bila krivica mog sina. Zbog čega je on morao biti kažnjen?” izjavio je Rolando.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track