SEVERNA KOREJA POČELA SA DEMONTIRANJEM: Satelitski snimci poligona za lansiranje raketa pokazuju da se Kim drži dogovorenog sa Trampom!
Foto: Reuters / KCNA

stanica Sohae

SEVERNA KOREJA POČELA SA DEMONTIRANJEM: Satelitski snimci poligona za lansiranje raketa pokazuju da se Kim drži dogovorenog sa Trampom!

Planeta -

Novi satelitski snimci pokazuju da je Severna Koreja počela da demontira ključne objekte na poligonu sa kojeg je lansirala rakete, a koji se nalazi na severozapadu zemlje, prenose mediji.

Na osnovu snimaka stanice za lansiranje Sohae od 20. jula vidi se da je Severna Koreja najverovatnije počela sa demontažom, kako je i dogovoreno u junu nakon samita Donalda Trampa i Kima Džong-una.

„Veruje da su ovi objekti igrali važnu ulogu u razvoju tehnologija za severnokorejski interkontinentalni balistički raketni program, tako da ovi napori Severne Koreje predstavljaju značajnu meru izgradnje poverenja“, navodi se u saopštenju.

Iako je Severna Koreja to mesto označila kao mesto za lansiranje satelita, američki zvaničnici sumnjaju da je ono korišćeno za testiranje balističkih raketa.

foto: Profimedia

Na sastanku u Singapuru 12. juna Tramp i Kim su se dogovorili da Severna Koreja započne sa denuklearizacijom, ali nije bilo nikakvih konkretnih dogovora o rokovima i detaljima tog procesa.

U poslednje dve godine Severna Koreja je ubrzano unapredila nuklearni program i tvrdi da je razvila interkontinentalnu balističku raketu koja može da dosegne i do SAD.

Kurir.rs / Usatoday.com

Foto: AP / Airbus Defense & Space /38 North

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track