SRBIN KAO DETE IZBEGAO U NEMAČKU, TAMO MU NAPRAVILI HOROR OD ŽIVOTA: Nenada proglasili RETARDIRANIM i detinjstvo pretvorili u pakao! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook

jezivo

SRBIN KAO DETE IZBEGAO U NEMAČKU, TAMO MU NAPRAVILI HOROR OD ŽIVOTA: Nenada proglasili RETARDIRANIM i detinjstvo pretvorili u pakao! (VIDEO)

Planeta -

Nenad Mihailović (21), poreklom iz Srbije dobio je spor protiv nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije. Njega su školske vlasti potpuno neosnovano poslale u školu za mentalno zaostale, tvrdeći da mu koeficijent inteligencije iznosi svega 59.

Nenad je zbog toga punih 11 godina pohađao specijalne škole. Sud još nije odredio kolika će odšteta biti isplaćena ovom mladiću iz Kelna, ali prema navodno njegovi advokati traže oko 52.000 evra!

Nemački mediji koji su se ovih dana raspisali o ovom slučaju ističu "da ovo nije jedini slučaj" i pišu da su "koreni ove velike nepravde koja je učinjena Nenadu zapravo u pokrajini Bavarskoj".

Nenad je sa roditeljima živeo u Minhenu, gde su kao izbeglice iz Srbije prijavili boravište u Nemačkoj. On je u to vreme, prirodno, jedva natucao nemački pa nije ni čudo da je loše uradio test za prijem u školu. Njemu čak nije ni ponuđena pomoć prevodioca, naglasila je njegova advokatica Anelize Gakanje.

"Moj klijent je zbog takve greške i propusta upućen u specijalnu školu za mentalno retardirane našavši se u okruženju kojem nikako nije pripadao.

Tek posle godinu dana, dodatnim testiranjima utvrđeno je da Nenad ima koeficijent inteligencije koji iznosi 94 i da nije bilo osnova da pohađa takve obrazovne ustanove", naglasila je ona posle izricanja prvostepene presude.

Uništeno detinjstvo

Grešku je u ovom slučaju još pre početka sudskog procesa priznalo i Ministarstvo za obrazovanje pokrajine Severna Rajna Vesfalija i u saopštenju tim povodom naglasilo da Nenadu Mihailoviću "u daljem životu, školovanju i radu žele puno sreće". - Mom klijentu su zbog ove neverovatne greške doslovno uništeni detinjstvo i mladost i niko mu za to do danas nije ponudio barem izvinjenje - naglasila je na kraju advokatica Nenada Mihailovića.

Tokom suđenja pred Državnim sudom u Kelnu kao sudski veštak u ovom procesu pojavila se Irmtraud Šnel (79) nekadašnja učiteljica specijalne škole i univerzitetski profesor.

Ona je je u svom iskazu naglasila da je "nečuveno da školske vlasti Severne Rajne Vestfalije 2008. godine, kada se Nenad Mihailović sa porodicom iz Minhena preselio u Keln, nisu u ovom slučaju proverile rezultate testiranja svojih kolega iz Bavarske.

Spreman za dodatno školovanje

Dok mnogi njegovi vršnjaci već uveliko rade imaju dobra i perspektivna zaposlenja, Nenad Mihailović sada radi kao pomoćni radnik u jednom supermarketu i nada se da će posle presude i dodatnog školovanja za koje je spreman, pronaći svoje "mesto mesto pod suncem" na bogatom nemačkom tržištu rada.

" On je tako i ovde, vodeći se olako uspostavljenom dijagnozom koje su donele kolege u Bavarskoj, tretiran kao "blago retardiran" i ponovo upućen u specijalnu školu a da ta, ispostaviće se potpuno pogrešna dijagnoza, ni na koji način nije stavljena pod lupu struke.

Nije bilo nikakvih razloga da Nenad Mihailović ne pohađa redovnu srednju školu kao i većina njegovih vršnjaka u ovoj pokrajini", izjavila je Irmtraud Šnel u svojstvu sudskog veštaka

U školama u Nemačkoj ime đaka ima veze i sa ocenama, pokazuje istraživanje koje je sprovela naučna ustanova iz Manhajma.

Đaci turskog porekla se na testovima diskriminišu, rezultat je te studije. Maks i Murat, dva đaka osnovne škole, od osam godina, napisali su istovetni test iz diktata i sa istim brojem grešaka. Međutim, Maks je dobio bolju ocenu od Murata. To, kako tvrde autori studije, nije jedinstven slučaj.

Kurir.rs/Bild

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track