KRAJ BERLINA BUKNUO POŽAR VELIČINE 70 FUDBALSKIH TERENA: Vatrogasci nisu mogli da uđu u šumu jer je puna municije iz Drugog svetskog rata! (VIDEO)
Foto: EPA

zapaljivi fosfor

KRAJ BERLINA BUKNUO POŽAR VELIČINE 70 FUDBALSKIH TERENA: Vatrogasci nisu mogli da uđu u šumu jer je puna municije iz Drugog svetskog rata! (VIDEO)

Planeta -

U Nemačkoj je izbio veliki šumski požar između Belica i Potsdama, na 20-ak kilometara od Berlina.

Požar se rasplamsao juče, u međuvremenu su vatrogasci izvestili da je pod kontrolom, ali i dalje nije jasno što ga je izazvalo.

Vatrogasci su imali problema s gašenjem požara jer nisu smeli da uđu u šumu koja je gorela, i to zbog brojnih eksplozija.

foto: AP

Radi se o municiji koja se nalazi u Brandenburškim šumama, a koju su za sobom ostavljali vojnici Vermahta bežeći od Crvene armije pred kraj Drugog svetskog rata.

foto: AP

Profesor Jurgen Bauhaus je izjavio kako je većina šumskih požara u Brandenburgu izazvana ostacima fosfora u oružju iz Drugog svetskog rata koji se brzo zapali pri visokim temperaturama. Visoke temperature pogađaju Nemačku već nekoliko dana.

foto: AP

Zbog ovog požara delovi auto-puta 9 i 10 otvoreni su za saobraćaj samo delimično. Bild javlja i kako se požar proširio veoma brzo pa je nedugo nakon što je buknuo zahvatio površinu od 50 hektara, što je približno površini 70 fudbalskih terena.

U jednom trenutku postojala je i opasnost da požar zahvati obližnje selo pa je bila pripremljena evakuacija 400 stanovnika koja je zasad izbegnuta.

Policija je jutros objavila da su auto-putevi 9 i 10 otvoreni u smeru Berlina, ali kako postoje blokade ka Lajpcigu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track