OVE VRUĆINE SU TEK POČETAK: Naučnici objašnjavaju šta se krije iza VRELOG TALASA koji je zahvatio Evropu
Foto: EPA

KLIMA

OVE VRUĆINE SU TEK POČETAK: Naučnici objašnjavaju šta se krije iza VRELOG TALASA koji je zahvatio Evropu

Planeta -

Toplotni talas koji je trenutno zahvatio Evropu predstavlja "nedvosmisleni znak" klimatskih promena koje postaju "sve izvesnije", navodi se u danas objavljenoj preliminarnoj studiji naučnika svetske mreže o vremenskim prilikama (World Weather Attribution - WWW).

Od početka toplotnog talasa koji je zahvatio severnu hemisferu pre nekoliko nedelja, naučnici ističu da taj talas odgovara ranije predstavljenom modelu o klimatskim promenama.

Naučnici su ipak upozorili da globalno gledano jedan klimatski poremećaj ne može da se pripiše samo ekstremnim vremenskim prilikama jer postoje i drugi faktori kao što je ljudski faktor.

Istraživači su ispitivali klimatske modele i zaključili da trenutni toplotni talas zabeležen u Finskoj, Danskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj odgovara tom modelu klimatskim promena koje su sve izvesnije.

Belgija
Belgijafoto: EPA

"To je nedvosmisleno znak klimatskih promena. Ono što se smatralo ekstremno toplom situacijom postaće uobičajeno vreme, a u nekim slučajevima već i jeste", rekao je naučnik Frederik Oto.

Švedska
Švedskafoto: AP

Mreža WWA već je prošle godine navela da je toplotni talas u leto 2017. godine bio takođe znak određenih klimatskih promena.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track