ERDOGAN UPOZORIO TRAMPA: Nećemo popustiti ni ako nam uvedete sankcije, ali vi ćete izgubiti partnera ako ovako nastavite!
Foto: Reuters

ODGOVOR

ERDOGAN UPOZORIO TRAMPA: Nećemo popustiti ni ako nam uvedete sankcije, ali vi ćete izgubiti partnera ako ovako nastavite!

Planeta -

ANKARA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je SAD da neće "popustiti" posle pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti sankcije ukoliko Turska ne oslobodi američkog sveštenika.

"Ne možete sankcijama naterati Tursku da popusti. SAD ne treba da zaborave da bi mogle da izgube snažnog i iskrenog partnera kao što je Turska ukoliko ne promene stav", rekao je Erdogan.

Američki sveštenik Endru Branson, koji dve decenije već živi u Turskoj, uhapšen je i optužen posle puča 2016. za terorizam i špijunažu, što on negira. Pošto je proveo u zatvoru 21 mesec, Branson je u sredu prebačen u kućni pritvor, ali SAD navode da to nije dovoljno i insistiraju da on bude pušten na slobodu.

foto: EPA

Endru Branson

Tramp je u četvrtak zapretio uvođenjem sankcija Turskoj ukoliko "odmah" ne oslobodi Bransona. Odnosa Vašingtona i Ankare su napeti i zbog drugih sporova, kao što je američka podrška sirijskim kurdskim borcima i odbijanje SAD da Turskoj izruče propovednika Fetulaha Gulena, koga Turska smatra odgovornim za pokušaj puča 2016. godine.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track