Najnovije vesti

TRAMP ZAPRETIO: Prekinuću rad vlade ako nas demokrate ne podrže!
Foto: EPA

oštro

TRAMP ZAPRETIO: Prekinuću rad vlade ako nas demokrate ne podrže!

Planeta

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je danas da će dozvoliti da se američka federalna vlada "ugasi" ukoliko demokrate ne podrže velike promene Zakona o imigraciji, za koje se zalaže njegova administracija.

"Bio bih voljan da 'ugasim' vladu ako nam demokrate ne daju glasove za graničnu bezbednost, što uključuje i zid! Moramo se otarasiti lutrije ... i konačno preći na sistem imigracije koji se zasniva na zaslugama! Potrebno nam je da sjajni ljudi ulaze u našu zemlju", poručio je predsednik Tramp na Tviteru.

Predsednik Tramp je veliki protivnik takozvane "lutrije zelene karte" kojom se godišnje 55.000 dozvola boravka i rada u SAD dodeljuje doseljenicima iz celog sveta.

Gašenje američke vlade nije neuobičajena stvar, a dešavalo se i tokom mandata prethodnih američkih predsednika.

Američka federalna vlada od 1976. prestajala je sa radom 18 puta, a da se to poslednji put dogodilo 2013. godine.

Do gašenja vlade u SAD dolazi kada predsednik odbije da potpiše zakone o raspoređivanju sredstava iz budžeta na državna ministarstva, agencije i programe.

Tada prestaje finansiranje operacija federalne vlade, prestaje rad pojedinih manje važnih aktivnosti i smanjenje drugih, što uključuje i prunudne odmore za neke vladine službenike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...