TRAMP ZAPRETIO: Prekinuću rad vlade ako nas demokrate ne podrže!
Foto: EPA

oštro

TRAMP ZAPRETIO: Prekinuću rad vlade ako nas demokrate ne podrže!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je danas da će dozvoliti da se američka federalna vlada "ugasi" ukoliko demokrate ne podrže velike promene Zakona o imigraciji, za koje se zalaže njegova administracija.

"Bio bih voljan da 'ugasim' vladu ako nam demokrate ne daju glasove za graničnu bezbednost, što uključuje i zid! Moramo se otarasiti lutrije ... i konačno preći na sistem imigracije koji se zasniva na zaslugama! Potrebno nam je da sjajni ljudi ulaze u našu zemlju", poručio je predsednik Tramp na Tviteru.

Predsednik Tramp je veliki protivnik takozvane "lutrije zelene karte" kojom se godišnje 55.000 dozvola boravka i rada u SAD dodeljuje doseljenicima iz celog sveta.

Gašenje američke vlade nije neuobičajena stvar, a dešavalo se i tokom mandata prethodnih američkih predsednika.

Američka federalna vlada od 1976. prestajala je sa radom 18 puta, a da se to poslednji put dogodilo 2013. godine.

Do gašenja vlade u SAD dolazi kada predsednik odbije da potpiše zakone o raspoređivanju sredstava iz budžeta na državna ministarstva, agencije i programe.

Tada prestaje finansiranje operacija federalne vlade, prestaje rad pojedinih manje važnih aktivnosti i smanjenje drugih, što uključuje i prunudne odmore za neke vladine službenike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track