NA PLAŽAMA NAIŠLI NA REKORDAN BROJ UGINULIH MORSKIH KORNJAČA: Ova pojava mogla bi da ima zastrašujuće posledice i po ljude, a evo ko je glavni krivac! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

upozorenje

NA PLAŽAMA NAIŠLI NA REKORDAN BROJ UGINULIH MORSKIH KORNJAČA: Ova pojava mogla bi da ima zastrašujuće posledice i po ljude, a evo ko je glavni krivac! (VIDEO)

Planeta -

Desetine mrtvih morskih kornjača pronađene su na obalama Floride, a stručnjaci kažu da bi to moglo imati posledice po ugrožene vrste, ali i ljude.

Broj uginulih kornjača je tri puta veći od proseka.

"Obično godišnje bude 30-35 uginulih kornjača, ali samo u junu i julu ih je bilo 53", rekla je Keli Sloan koja se bavi istraživanjem morskih kornjača.

"Stvarno je strašno videti ovakav pomor.", rekla je Sloanova.

Krivac je tzv. crvena plima koja nastaje kada toksične alge počinju naglo da cvetaju i šire se u okeanu, menjajući boju vode u crvenu, braon, zelenu ili žutu.

Na Floridi crvena plima može da ubije ribe, ptice, brojne vrste sisara, a takođe, prouzrokuje i bolesti kod ljudi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

"Ovo je 10. mesec crvene plime, a to je najduže cvetanje do sada, od 2006. godine", kazala je Keli Sloan.

Tokom poslednjih 10 meseci, cvetanje je bilo različitog intenziteta. Prema poslednjim merenjima, radi se o 1 milion čestica po litru i više, a zdravstveni problemi mogu da se jave već sa 10.000 čestica po litru. Ljudi mogu biti izloženi algama preko vode, hrane i vazduha. Ukoliko bi se konzumirala kontamirana hrana, poput školjki, ili voda, mogu da se jave stomačni ili neurološki problemi poput trovanja. Mogu nastati i disajni problemi, naročito kod onih koji već imaju astmu ili druge slične boljke.

Nedavno cvetanje algi na Floridi nagnalo je vlasti da građanima izdaju upozorenje da izbegavaju odlaske na plaže u tri najviše pogođena okruga.

Kurir.rs/iflscience.com Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track