Najnovije vesti

NOVI IZVEŠTAJ O NESTANKU AVIONA MH370: Kurs je namerno preusmeren, agonija putnika trajala 7 sati! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA/REUTERS

MISTERIJA OSTAJE

NOVI IZVEŠTAJ O NESTANKU AVIONA MH370: Kurs je namerno preusmeren, agonija putnika trajala 7 sati! (FOTO, VIDEO)

Planeta
16:11h

Nezavisni izveštaj o istrazi o nestanku aviona MH370 kompanije "Malezija erlajns" ukazuje na propuste u odgovoru malezijske vlade koji su, kako se navodi, pogoršali situaciju s razjašnjenjem u vezi misterioznog nestanka aviona.

U izveštaju, koji je objavljen danas, više od četiri godine od tragedije, potvrđuje se tvrdnja malezijskih vlasti da je kurs aviona namerno preusmeren, kao i da je zatim leteo više od sedam sati nakon što je s njim prekinuta komunikacija.

Napominje se, međutim, da i dalje ne može da se utvrdi uzrok nestanka aviona, ali i da se ne može isključiti "mogućnost intervencije treće strane".

Pretpostavlja se da se avion srušio na dalekom jugu Indijskog okeana.

Današnji izveštaj objavljen je nakon druge, privatne potrage za avionom koja je, takođe, bila neuspešna.

Malezija je u maju, posle 90 dana, opozvala potragu koju je finansirala privatna američka firma "Oušn Infiniti", a avion, čiji je nestanak sa 239 ljudi prijavljen 8. marta 2014. postao jedna od najvećih misterija u svetu.

foto: EPA

Nestali avion leteo je iz Pekinga u Kuala Lumpur kada mu se iznad Indijskog okeana izgubio svaki trag.

Jedini potvrđen znak da je reč o avionu tipa Boing 777 bila su tri isprana dela krila koja su pronađena na obalama Indijskog okeana.

foto: EPA

"Oušn Infiniti" je 29. maja opozvala istragu nakon što je tri meseca istraživala 112.000 kvadratnih kilometara, ali nije došla do značajanijih otkrića.

To je bila druga velika potraga nakon što su Australija, Kina i Malezija neuspešno završile potragu na 120.000 kvadratnih kilometara Indijskog okeana, što je koštalo 147 miliona dolara.

foto: EPA

Malezijski premijer Mahathir Mohamad kazao je da će država razmotriti ponovno otvaranje istrage ukoliko se pojave neki novi tragovi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...