SENZACIJA NAD AMERIKOM! Snimljen stelt F-117 u letu nad Nevadom: Povukli ga iz upotrebe, tvrde da je i dalje ENIGMA, ali su zaboravili da je VOJSKA JUGOSLAVIJE rešila ovu "zagonetku" i poslala ga u ISTORIJU! (VIDEO)
Foto: Printscreen

VIDLJIV

SENZACIJA NAD AMERIKOM! Snimljen stelt F-117 u letu nad Nevadom: Povukli ga iz upotrebe, tvrde da je i dalje ENIGMA, ali su zaboravili da je VOJSKA JUGOSLAVIJE rešila ovu "zagonetku" i poslala ga u ISTORIJU! (VIDEO)

Planeta -

Na Jutjubu pompezno predstavljen najnoviji snimak "noćnog sokola". Mediji nisu sigurni da li je još u borbenoj upotrebi i trvde da je enigma, ali zaboravljaju da je Vojska Jugoslavije odavno rešila ovu "zagonetku"

Stelt bombarder F-117 noćni soko još važi za jednu od najzagonetnijih letelica ikada proizvedenih, navode američki mediji, koji su objavili najnoviji video, snimljen za vikend. I dalje tvrde da je ova letelica misteriozna, očigledno zaboravljajući da ga je RV i PVO Vojske Jugoslavije oborila već trećeg dana agresije na SRJ, posle koga "nevidljivi" nije leteo u misijama nad našom zemljom.

Iako je zvanično povučen iz upotrebe, i dalje kolaju mnoge priče o F-117.

Takođe, avion je snimljen kako leti na aerodromu u Tonopi u Nevadi iako ne bi trebalo da uopšte bude u operativnoj upotrebi.

Video prikazuje kako dva aviona F-117 poleću iz Tonope. Jedan je leteo iznad baze, a drugi se zaputiona jug.

Kao što znamo, F-117 ostao je upamćen u našem narodu jer ga je 27. mart 1999. godine oborila raketna PVO brigade Vojske Jugoslavije.

Uzrok pada nije naveden jer, prema saopštenju, zvaničnici Pentagona još uvek nisu znali da li je avion oboren ili je kvar doveo do gubitka letelice.

Američke vlasti su u nekoliko navrata zahtevale od jugoslovenskih organa da se u Sjedinjene Države vrate svi delovi i ostaci lovca bombardera F-117А.

Najveći deo ostataka oborenog aviona nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva nadomak Beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Kada je reč o samom modelu, svaki put kad se pojavi neki sličan snimak, ponovo se u američkoj javnosti spekuliše šta vlasti tačno planiraju sa tim avionom i zašto su te operacije tako tajnovite.

Pomenuti video je posebno zanimljiv jer je snimljen posle saopštenja da će F-117 ostati povučen i da se neće reaktivirati u slučaju krize, kao što je bilo planirano.

Kurir.rs/The Drive Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track