REŠENA MISTERIJA SKIJAŠA NESTALOG PRE 64 GODINE: Tragali za njim decenijama sve dok se nije pojavila jedna objava na Fejsbuku!
Foto: Profimedia, Italijanska Policija

porodica može da odahne

REŠENA MISTERIJA SKIJAŠA NESTALOG PRE 64 GODINE: Tragali za njim decenijama sve dok se nije pojavila jedna objava na Fejsbuku!

Planeta -

Francuski skijaš koji je nestao u Italiji pre više od 60 godina, konačno je identifikovan kad je njegova priča podeljena na društvenim mrežama.

U Aosti, u italijanskim Alpima, pronađeni su ljudski ostaci, skijaška oprema i skijaške naočare. Pošto istražitelji nisu mogli da identifikuju žrtvu, odlučili su da potraže pomoć na Fejsbuku.

Jedna francuska porodica je videla objavu i prepoznala naočare rođaka Henrija Le Masna, posle čega je pokrenuta forenzička istraga.

Pronađeni predmeti su bili na visini od 3.000 metara u Alpima nedaleko od granice sa Švicarskom. Na delovima ostataka policija je našla moguće tragove, kao što su inicijali na odeći i drvene skije, ali istražitelji ipak nisu znali odakle da krenu.

Utvrdili su da ostaci pripadaju muškarcu koji je bio visok oko 1,75 metara i starosti od oko 30 godina. Pretpostavili su da je smrt nastupila negde na proleće.

U junu je policija svoje otkriće podelila na društvenim mrežama s molbom da korisnici prošire informaciju, posebno u Francuskoj i Švajcarskoj.

Priča je došla i do Eme Nasem preko lokalne radio-stanice, a ona se zapitala da li bi to mogao da bude njen ujak koji je nestao kada ga je na skijalištu uhvatila velika oluja 1954. godine.

Njegov mlađi brat Rožer, koji danas ima 94 godine, takođe se javio: "Ja sam brat Henrija Le Masna, najverovatnije skijaša koji je nestao pre 64 godine. Bio je neženja i jako samostalan. Radio je za ministarstvo finansija u Parizu".

Kada su je italijanskoj policiji poslali fotografiju odmah je po naočarima bilo jasno da je to on što je potvrdio i DNK test.

Kurir.rs/BBC Foto: Facebook/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track