KANAĐANIN ZA 30 GODINA ZAKOPAO 42 ŠKOLSKA AUTOBUSA U ZEMLJU: Šokiraćete se kad čujete njegovo objašnjenje (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/LivingInOrangeville

neobičan poduhvat

KANAĐANIN ZA 30 GODINA ZAKOPAO 42 ŠKOLSKA AUTOBUSA U ZEMLJU: Šokiraćete se kad čujete njegovo objašnjenje (VIDEO)

Planeta -

Brus Bič (83) iz Kanade, ranih osamdesetih godina prošlog veka, počeo je svoj neobičan projekat. Kupio je 42 školska autobusa i počeo da ih ukopava duboko u zemlju. Pitate se zašto bi neko to uradio?

Da bi preživeo potencijalni smak sveta, Brusovo je objašnjenje. Sa gradnjom skloništa pod nazivom "Arka dva" veličine 10.000 kvadratnih metara krenuo je u vreme Hladnog rata.

Prema podacima, ovo je najveće sklonište ove vrste u Severnoj Americi. Kako kaže, danas i brine o njemu uz pomoć volontera, jer, i dalje oseća strah od nuklearnog rata.

"Čudi me kako nije došlo do rata u godinama kada sam počeo sa gradnjom. Političari su sve gori i gori, a ja sam razmišljao kako da spasim živote ljudi", istakao je on.

Utvrđena mreža autobusa zalivena je betonom i nalazi se 14 metara ispod nivoa zemlje. Unutar utvrđenja može da stane 500 ljudi i to u trajanju od tri nedelje, koliko vremena treba da se dejstvo nuklearnih bombi svede na minumum.

Sklonište u sebi sadrži dizel agregate, dve kuhinje, rezervoare zapremine 5000 litara za vodu, prostor za skladištenje oružija, rezervoar za dekontaminaciju, kapelu i radio komunikacioni sistem.

Bič, međutim, kaže da sklonište može da ima i drugu namenu, tvrdeći da može biti čak i "podzemno sirotište", kao i da bi više voleo da u bunkeru budu deca, od iskvarenih ljudi.

On je navodno izjavio da su svi dobrodošli u "Arku dva", bez obzira na veru, rasu ili seksualnost. Takođe, rekao je i da ne namerava da traži novac već da od svakoga ko hoće da boravi unutra traži da o bunkeru vodi računa, tačnije da radi na održavanju u vreme mira.

Kurir.rs/Miror

Foto: Printscreen Youtube/LivingInOrangeville

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja