Najnovije vesti

TRAMP I PENTAGON U ŽESTOKOM SUKOBU: Predsednik SAD bi da otvori novi front tamo gde se još nije ratovalo (VIDEO)
Foto: AP/Vikipedija

tvrdoglav

TRAMP I PENTAGON U ŽESTOKOM SUKOBU: Predsednik SAD bi da otvori novi front tamo gde se još nije ratovalo (VIDEO)

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp želi kosmičke snage, novu vojnu službu koju smatra potrebnom kako bi se obezbedila dominacija SAD u kosmosu, ali šef Pentagon Džejms Matis upozorava da bi to donelo neželjene troškove i mukotrpne birokratske procedure.

Pentagon priznaje potrebu za preispitivanjem svog umnogome kritikovanog pristupa odbrani američkih ekonomskih i bezbednosnih interesa u kosmosu i kreće se u tom pravcu, ali je neizvesno da li će to zadovoljiti Trampa, koji želi da ide još dalje, formirajući zasebne vojne kosmičke snage, prenosi AP.

Administracija namerava da sledeće nedelje objavi rezultate studije Pentagona za koje se očekuje da će pozvati na uspostavljanje nove vojne komande - američke Kosmičke komande - kako bi se konsolidovale kosmičke borbene snage i sprovele organizacione promene, a da se ne formiraju zasebne snage - što, inače, samo Kongres može da uradi.

Bilo kakav zakonski predlog o uspostavljanju zasebne vojne službe teško da će se naći na stolu do iduće godine.

Matis, koji je ranije rekao da se protivi formiranju novog vojnog ogranka za kosmos, nakon Trampove najave u junu o kosmičkim snagama upozorio je da bi to iziskivalo "mnogo detaljnog planiranja".

Pored organizacionih pitanja, uloga Pentagona u kosmosu je "pod lupom" i zbog priznanja da se SAD sve više oslanjanju na satelite, koje je teško zaštititi u kosmosu, a koji omogućuju komunikacije, navigaciju, obaveštavanje i druge usluge ključne za vojsku i ekonomiju.

Iako su SAD u kosmosu odavno superiorne u tehnološkom smislu, kosmos se sve više smatra američkom Ahilovom petom, zaključuje američka agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP /Vikipedija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...